* Alle informatie over programma en deelnemers van het ISU WK Afstanden in Calgary is hier te vinden.
* Voor alle uitslagen moet je hier zijn.

Sublieme Femke Kok prolongeert wereldtitel
De slotrit van de 500 meter werd een prachtige climax. Femke Kok zette met een geweldige opening een goed fundament voor WK-goud. Op de kruising mocht ze achter de Amerikaanse Kimi Goetz aan. Ze vloog met hoge snelheid de bocht in en klokte 36,83, waarmee ze haar eigen Nederlands record verbeterde (stond op 36,96) en haar wereldtitel van 2023 prolongeerde. 

Kok liet de teamsprint van donderdag schieten, omdat de drie rondjes te veel impact zouden hebben op haar lichaam. Als één van de favorieten ging de 23-jarige schaatsster haar afstand in. Niet voor het eerst, want in het coronaseizoen begon ze al als dé kanshebster aan het WK, maar moest ze genoegen nemen met zilver. Vorig jaar wist ze wel als eerste Nederlandse wereldkampioene te worden op het sprintnummer, in een vol Thialf. Omdat ze toch niet tevreden was geweest met haar seizoen, gooide ze afgelopen zomer het roer om. Ze trainde meer op haar inhoud, in de veronderstelling daardoor sneller te kunnen sprinten. Die filosofie bleek te kloppen, want in Calgary zette de Nije Beetse haar snelste opening ooit neer, gevolgd door een Nederlands record. 

"Zo'n opluchting toen ik over de finish kwam", aldus een dolgelukkige Kok bij de NOS. "Een dikke hap van het Nederlands record af, mijn beste opening ooit. Heel fijn dat ik mijn beste race van het seizoen hier rijd. Aan de ene kant was ik heel zenuwachtig, maar ik had er ook zin in. Bij de start dacht ik: ik wil gewoon die titel verdedigen. Ik was zo gebrand en dat heeft mij geholpen, want ik was snel weg."

Fenomeen Jordan Stolz nipt boven wereldrecord
Alle ogen zijn dit weekend op Jordan Stolz gericht. De Amerikaan had liefst drie wereldtitels te verdedigen in Calgary. Te beginnen met de afstand die hem van de drie misschien wel het minst zou liggen: de 500 meter. Alhoewel, hij won drie wereldbekers dit seizoen op het kortste nummer en liet al bij de opening vrijdag Stolz zien dat hij ook zeer explosief is. Met zijn ritgenoot Laurent Dubreuil zette hij de snelste 100 meter van de dag neer, 9,45. 

En wanneer Stolz eenmaal zijn snelheid gevonden heeft, kan de concurrentie alleen maar ademloos kijken naar de geweldenaar. Door zijn geweldige techniek had hij totaal geen moeite met de laatste binnenbocht die hij met meer dan 60 kilometer per uur inging. Een paar rake klappen op het laatste rechte stuk brachten hem naar 33,69. De tweede tijd ooit gereden, een Amerikaans record, een baanrecord, slechts 0,08 seconden boven het wereldrecord van Pavel Kulizjnikov. Dat belooft spektakel voor de komende dagen, wanneer hij de 1000 en 1500 meter nog op het programma heeft staan. 

"Bizar hard, de opening is goed, rondje is goed. Iedereen heeft moeite met die tweede bocht, hij loopt hem zo makkelijk door", klonken de lovende woorden van Stefan Westenbroek voor de camera, de beste Nederlander op plek zes. "Ik had een goede race. Het was niet perfect, maar ik mag tevreden zijn. Je weet dat je sowieso 34 laag nodig hebt voor een medailles. Twee weken geleden zei ik dat ik top-10 fantastisch zou vinden, dan is een zesde plek helemaal goed."

Gouden ploegenachtervolging in Nederlands record
Al in de eerste rit van de vrijdag zetten Joy Beune, Marijke Groenewoud en Irene Schouten een Nederlands record op de klokken in Calgary, de tijd van 2.51,20 was veruit de beste van de dag. Thuisland Canada finishte bijna drie seconden achter Nederland. De glimlach brak door op de gezichten van de twee schaatssters van Albert Heijn Zaanlander, maar de echte euforie was te zien bij Beune. Na de diskwalificaties door de ontblote enkel (WK vorig jaar) en de ontbrekende transponder (vierde World Cup) was haar blijdschap des te groter. 

Foto: BSR Agency

En zo won de ploeg die in de World Cups was blijven steken op de tiende plaats in de ranking en zich als laatste kwalificeerde voor het WK. Desondanks was er geen twijfel dat Beune, Groenewoud en Schouten het beste trio waren om Nederland te vertegenwoordigen. Voor Beune is het de allereerste wereldtitel, Groenewoud mag na tweemaal goud op de mass start nog een titel bijschrijven. Irene Schouten, die vrijdag al de snelste was op de drie kilometer, heeft haar zevende goud op het WK Afstanden te pakken. Na afloop refereerde ze bij de NOS nog even aan alle malaise: "We staan (ongeveer een kwartier na de race, red.) nog steeds op één, dus we mogen juichen. De belangrijkste wedstrijd van het jaar hebben we gewonnen."

Hoewel er enkele nationale records sneuvelden, was Beune snel zeker van de winst. "Ik dacht gelijk dat er niemand meer onder zou komen. Toen ik zag dat het een Nederlands record was, kwam de ontlading er even uit. Ik ben heel trots op dit team, deze winst smaakt naar meer. We vertrouwen elkaar en zijn heel goed op elkaar ingespeeld." Groenewoud: "Een mooi gat hebben we geslagen. Deze vorm moeten we houden. Het is een goed opstapje, want ook de olympische titel zou mooi zijn."

Bij de mannen zou het de veertiende Nederlandse wereldtitel in vijftien edities kunnen worden. Dat Chris Huizinga, Marcel Bosker en Beau Snellink slechts bleven steken op de vijfde plaats en voor het eerst in de geschiedenis van de ploegenachtervolging geen medaille behaalden, was desondanks geen verrassing. Al het gehele seizoen hebben de wisselende Nederlandse formaties seconden achterstand op de buitenlandse concurrentie.

De oerkreten klonken in de Olympic Oval na de finish van de Italianen. Onder leiding van Davide Ghiotto pakten de Italiaanse mannen de eerste zege van het seizoen én de eerste wereldtitel op de ploegenachtervolging. Noorwegen kreeg het zilver omgehangen, brons was voor Canada. 

MEDAILLEWINNAARS PER AFSTAND EN KLASSERINGEN NEDERLANDERS

Donderdag
3000 meter vrouwen: 1. Irene Schouten, 2. Isabelle Weidemann (CAN), 3. Martina Sablikova (TSJ)
NL: Marijke Groenewoud 4e, Elisa Dul 11e.
5000 meter mannen: 1. Patrick Roest, 2. Davide Ghiotto (ITA), 3. Sander Eitrem (NOO)
NL: Chris Huizinga 7e, Marcel Bosker 15e.
Teamsprint vrouwen: 1. Canada, 2. Verenigde Staten 3. Polen
NL: Nederland 4e
Teamsprint mannen: 1. Canada, 2. Nederland, 3. Noorwegen

Vrijdag
Ploegenachtervolging vrouwen: 1. Nederland, 2. Canada, 3. Japan
Ploegenachtervolging mannen: 1. Italië, 2. Noorwegen, 3. Canada
NL: Nederland 5e
500 meter vrouwen:  1. Femke Kok, 2. Min-Sun Kim (KOR), 3. Kimi Goetz (VS)
NL: Jutta Leerdam 6e, Marrit Fledderus 8e
500 meter mannen: 1. Jordan Stolz (VS), 2. Laurent Dubreuil (CAN), 3. Damian Zurek (POL)
NL: Stefan Westenbroek 6e, Jenning de Boo 12e, Janno Botman 15e

Zaterdag
1000 meter vrouwen:
1000 meter mannen:
Mass start vrouwen:
Mass start mannen:

Zondag
5000 meter vrouwen:
10000 meter mannen:
1500 meter vrouwen:
1500 meter mannen: