Group 2
arrow copy Terug
Inlineskaten 18 jan 2024

Geisingen binnen 'no-time' vol: Nederlandse toppers vissen achter het net

Nog bijna drie maanden tot de Arena International Geisingen, maar nu al stress bij skeelerend Nederland. De inschrijving voor de populairste wedstrijd die onderdeel uitmaakt van de Europa Cup zat binnen enkele uren helemaal vol. Een aantal Nederlandse toppers heeft achter het net gevist met het inschrijven. Wat rest? Hopen dat er genoeg afzeggingen zijn en er doorstroom is vanaf de reservelijst.

“Ach, het geeft wel aan hoe populair onze sport is”, reageert Lianne van Loon met een glimlach. Ze is een van de toprijdsters uit ons land die geen startbewijs heeft weten te bemachtigen voor de wedstrijd in Geisingen, slechts achttien Nederlandse inlineskaters is dat wel gelukt. Bij de senioren staan voorlopig alleen Lataesha Narain en Bas Meijer namens ons land op de lijst. “Alle plekken waren om 1.00 uur ‘s nachts al vergeven”, aldus Van Loon. “Toen ik de volgende ochtend probeerde in te schrijven lukte dat al niet meer. Alles zit vol, volgens mij vooral omdat de Zuid-Amerikanen massaal ingeschreven hebben.”

Een blik op de startlijst leert inderdaad dat Colombia massaal vertegenwoordigd is met 32 deelnemers. Een deel van de inschrijvingen heeft (nog) geen naam van de atleet erbij. Geisingen is altijd een populaire plek voor de Europa Cup. Vroeg inschrijven is een must om überhaupt kans te maken op een startplek, weet ook Rick Schipper. “Ik ben iets langer opgebleven om direct na middernacht de inschrijving te doen”, zegt de West-Friese sprinter, die eerder deze maand al een week in het Duitse stadje was voor een trainingskamp. Hij ontbreekt nog op de deelnemerslijst die verschenen is op de site van de Europa Cup, maar is hoopvol dat het goedkomt. “Als de betaling afgerond is, zullen we toegevoegd worden.”

Bij het Gewest Fryslân was gehamerd op het zo vroeg mogelijk inschrijven omdat er altijd bijzonder veel belangstelling is voor Geisingen, zegt Jelmar Hempenius. Ook hij staat niet op de startlijst, maar dat is met een reden: “Ik deel mijn seizoen iets anders in met bepaalde piekmomenten op het NK, EK en WK. Daar past Geisingen niet bij door de geplande trainingskampen en de reistijd”, aldus de Burgumer, die het gros van de andere Europa Cups wel rijdt. Binnen het team kreeg hij de hectiek wel mee die heerste rond de inschrijvingen. “Er werd door onze coach Bianca (Roosenboom, red.) op gehamerd dat iedereen vroeg moest inschrijven, maar het is sommigen niet gelukt om een plek te krijgen.” 

Voor bondscoach Valentina Berga-Belloni een flinke tegenvaller. “We hadden een busje geregeld om met het team heen te gaan, ook een huis gehuurd en nu kan een aantal rijders niet starten. Heel jammer. We hebben de organisatie gemaild om te kijken of er nog iets gedaan kan worden, maar dat kan wel eens een lastig verhaal worden.” In eerste instantie hadden ook Nikki Noordergraaf, Jet Fransen en Patricia Koot problemen met inschrijven, maar zij staan nu wel op de lijst. Voor junioren Sem Spruit en Stan de Graaf is het onzeker of ze van start kunnen in Geisingen. Van Loon heeft de hoop om in Geisingen te starten nog niet opgegeven. “Ik sta vrij hoog op de reservelijst en heb goede hoop dat ik nog kan starten, al voelt het ook een beetje oneerlijk: Het blijft een Europa Cup, nu is het bijna een Zuid-Amerikaans kampioenschap. Maar goed, zij waren er eerder bij.” 

De eindwinnares van de Europa Cup in Zandvoorde afgelopen jaar heeft haar les geleerd: “Volgend jaar om middernacht klaarzitten!”

Jeugd kan voorbereiden op skeelerseizoen in Heerenveen 
Begin april staan de eerste wedstrijden van het inlineskaten alweer op het programma, maar met de winterse omstandigheden is trainen op de buitenbanen voorlopig niet mogelijk. Om toch in beweging te komen en een goede voorbereiding af te werken, werd de afgelopen jaren in januari en februari een reeks trainingen afgewerkt op de indoorbaan van Heerenveen. Dit werd in de coronatijd voor het eerst gedaan om te zorgen dat sporters toch konden bewegen en hun favoriete sport konden beoefenen. 

Bondscoach Valentina Berga-Belloni is coördinator van de organisatie en de trainingen worden uitgevoerd door de Friese Interclub: het talent- en trainingsplatform dat zomers vooral de verbinding vormt tussen de Friese skeelerclubs. Trainingen zijn bestemd voor de jeugd van pupillen A tot en met junioren A. "De trainingen hebben een open, verbindend en verrijkend karakter om ervoor te zorgen dat iedereen er beter uitkomt", laat de organisatie weten.

Op de volgende data wordt er vanaf 10.15 uur getraind op de overdekte skeelerbaan bij Sportstad Heerenveen: 21-jan, 28-jan, 4-feb, 11-feb, 25-feb, 3-mrt, 10-mrt, 17-mrt, 24-mrt. Kosten per training zijn €3,-. Opgeven kan via het formulier en met vragen kunt u terecht bij Paul Bos, via 06-25555852.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan