Tickets
Shop
Inlineskaten 21 jul 2024

Nederland staat met lege handen na 'enorme dwaling' World Skate Europe

World Skate Europe is na protest van de andere landen teruggekomen op de beslissing om de relay-finale bij de senioren vrouwen opnieuw te rijden. De Nederlandse ploeg werd zaterdagavond onterecht uit de wedstrijd gehaald. Aanvankelijk besloot de jury om de race ongeldig te verklaren, maar na protest van andere landen kwam WSE terug op die beslissing. Het gevolg: Berber Vonk, Lianne van Loon en Nikki Noordergraaf zijn de dupe van een enorme dwaling.

Foto : Hanneke Mennens

Het Nederlandse trio werd zaterdagavond onterecht uit de wedstrijd gehaald door de jury. Waar een Nederlandse diskwalificatie werd omgeroepen, had dat voor Italië moeten zijn. Die vrouwen – met de zusjes Lollobrigida erbij – wisten dat ze verkeerd zaten en maakten al aanstalten de wedstrijd te verlaten. Ook Van Loon, Vonk en Noordergraaf gingen uit de wedstrijd, al waren zij zich van geen kwaad bewust.

Een verklaring voor de diskwalificatie bleef lange tijd uit. Na koortsachtig overleg in de jurykamer kwam men tot de beslissing dat de race ongeldig werd verklaard en op zondag opnieuw gereden moest worden. Dit schoot verkeerd bij de andere landen, die protest aantekenden. Uren na die uitspraak van World Skate Europe om de race opnieuw te rijden, kwam men alsnog terug op die beslissing. “De Technische Commissie heeft de 3000 meter-relay van de senior vrouwen geanalyseerd en besloten dat de uitslag officieel is”, liet WSE weten in een korte reactie.

Disciplinemanager Marcel Scheperkamp van de KNSB tekende namens de Nederlandse ploeg protest aan tegen de beslissing, maar kreeg niet veel later een onbevredigend antwoord. Er staat in het reglement namelijk geen regel waarin staat op welke basis een race opnieuw gereden moet worden. “Daarmee vervalt helaas ook onze grond om te protesteren tegen deze beslissing”, liet Scheperkamp weten. World Skate Europe ging bovendien tegen het advies van de hoofdscheidsrechter in om de race opnieuw te rijden. Scheperkamp deelde zondagochtend 'een gele kaart' uit aan de organisatie omdat de fout niet rechtgezet is en heeft tevens enkele andere reglementaire problemen onder de aandacht gebracht. Er is nagedacht om de rest van het toernooi en World Skate Europe te boycotten, maar dit is - zo oordeelt de staf - tegenover de Nederlandse sporters niet te rechtvaardigen.

Nederland is door het amateurisme van de organisatie flink benadeeld en staat met een DNF onderaan in de uitslag. Italië kreeg de oorspronkelijk voor hen bedoelde diskwalificatie en eindigde als laatste. De medailles waren voor Frankrijk (goud), Duitsland (zilver) en België (brons).

Zondag gaat het EK Inlineskaten verder met de 500 meter en de puntenkoers. Alle informatie staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan