Tickets
Shop
Inlineskaten 14 jul 2024

Fleur Veen, Lianne van Loon en Jordy van Workum op het podium in Oostende

Tijdens de laatste wedstrijddagen voor het EK Inlineskaten hebben verschillende Nederlandse rijders het podium van de Europacup in het Belgische Oostende mogen beklimmen. Kleine kanttekening: lang niet alle Europese sterren stonden aan het vertrek. Desalniettemin kan TeamNL vertrouwen putten uit de verschillende medailles.

Foto : Neeke Smit

Fleur Veen was bij de vrouwen de beste Nederlandse. Een knappe prestatie, want de inlineskatester, die in 2022 goed was voor brons op het Europees kampioenschap, zal deze editie moeten overslaan. Ze is herstellende van de ziekte van Pfeiffer, al was dat niet aan haar resultaten in Oostende te zien. Bronzen medailles op de wegwedstrijd en de puntenkoers, vierde plaatsen op de drie kilometer inline en afvalkoers en een achtste plaats op de 1000 meter maakten het een geslaagd weekend. Bovendien werd ze tweede in het klassement over de lange afstanden.

Lianne van Loon koos in tegenstelling tot haar ploeggenote van DoubleFF haar wedstrijden zorgvuldig uit. In aanloop naar het EK wilde ze geen overvol programma, waardoor ze in België alleen op de afvalkoers en de 1000 meter aan de start verscheen. Dat deed ze niet onverdienstelijk, want ze pakte een zilveren en bronzen plak. De Belgische Fran Vanhoutte was de beste over de korte onderdelen, de Ecuadoriaanse Gabriela Vargas over de lange.

Jordy van Workum kan eveneens vertrouwen halen uit het weekend. Hij behaalde de derde plaats tijdens de inline-wedstrijd van zaterdag. Niet achter de minste namen, want Patxi Peula Cabello en Peter Michael eindigden voor hem. Hoewel Kay Schipper geen medaille pakte, haalde hij meerdere noteringen in de top-10. Hij werd vijfde op de 1000 meter, negende op de 200 meter en zevende op de wegwedstrijd van 30 kilometer.

Bij de junioren zette Steyn Wagenaar een knappe prestatie neer door de wegwedstrijd te winnen, zijn landgenoot Dion van Hal werd derde. Sofia Schilder gaf in dezelfde leeftijdscategorie haar gouden medaille van vrijdag op de puntenkoers gevolg door ook de afvalkoers te winnen. Net als Van Loon reed zij niet alle afstanden. Haar leeftijdsgenote Amber van der Meijden moest na het zilver op vrijdag genoegen nemen met een vierde plaats op de 1000 meter. Wanneer beide meiden vanaf donderdag een team zullen vormen op het EK met Asia Renda, zullen zij een sterk blok vormen.

Waar de senioren en junioren nog niet verenigd waren onder de Nederlandse vlag reden, reden de kadetten wel in het oranje. Ze raceten als team, gecoacht door bondscoach Valentina Berga Belloni en Sanne Teekens. Kailey van der Veen zette geweldige resultaten neer. Ze finishte als eerste op de 1000 meter, won zilver op de puntenkoers en de afvalkoers en werd ook nog derde op de 200 meter. Bovendien won ze het klassement over lange afstanden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan