Tickets
Shop
Inlineskaten 24 jul 2024

Het Sprookje van Sofia is nog niet voorbij: ‘Nu naar het WK’

Met drie gouden en een zilveren medaille is Sofia Schilder de onbetwiste topscorer van het EK Inlineskaten in Oostende. De West-Friezin deed op de baan van zich spreken, maar komt zo mogelijk nog beter uit de verf als er op het wegparcours gereden dient te worden. Met een fenomenale slotronde in de puntenkoers zorgde Schilder ervoor dat haar rivale Violette Braun in de touwen hing en zijzelf het laatste puntje binnensleepte die haar weer een EK-titel bracht. Op naar Pescara!

Foto : Hanneke Mennens

Schilder was woensdagavond op het laatste onderdeel in Zandvoorde weer op pad met Braun. Rondenlang verdeelden ze de punten tot een versnelling van de andere rijdsters ervoor zorgde dat alles weer bij elkaar kwam. De Franse vrouwen namen vanaf dat moment het heft in handen om alle resterende punten weg te snoepen, maar dat was buiten de laatste ronde gerekend. “Ik zat echt helemaal stuk”, beschreef Schilder de laatste ronden toen ze achter het overblijfsel van het peloton bungelde. Bij het klinken van de bel schoot ze nog eens in gang en reed ze een best fors gat dicht met de andere vrouwen. “Ik dacht echt: ik moet, ik moet, ik moet, ik moet dit gewoon doen. En ja, ineens kon ik het. Ik ging zo hard, die anderen gingen helemaal niet zo hard.”

Daarmee kwam Schilder op zestien punten, evenveel als Braun. De Française kon na de laatste versnelling echter niet meer reageren en eindigde op achterstand. “Ik durfde niet te juichen, voor mijn gevoel duurde het lang voordat ik te horen kreeg dat de winst voor mij was. Heel blij mee”, ging ze verder. Met drie gouden medailles en een zilveren plak deed Schilder deze week van zich spreken in Zandvoorde. Niet alleen was ze de sterkste, ze wist ook de grote machtsblokken keer op keer onder druk te zetten en af te troeven.

Een ereronde was wel op zijn plaats... | Foto : Hanneke Mennens

“Dit moet echt nog indalen”, vervolgde Schilder. “Ik had gehoopt de puntenkoers op de weg te winnen, dat is gelukt. Maar drie titels en een zilveren plak, daar had ik nooit op durven hopen.” De marathon van donderdag rijdt ze in dienst van Marijke Groenewoud en Lianne van Loon, ook na een lang baan- en wegtoernooi is van vermoeidheid nog geen sprake bij Schildder. “Nou, we zitten de hele dag op de hotelkamer. Dan rust je wel uit hoor, zo’n toernooi is eigenlijk heel saai. Alleen de wedstrijdjes die we rijden zijn leuk. Niks doen is niet mijn sterke punt, als ik iets doe steek ik er energie in en dat wil ik niet onnodig doen.”

Schilder zal in ieder geval de komende weken nog veel energie steken in het skeeleren, zeker nu ze dankzij haar prestaties op het EK zeker in aanmerking komt voor het WK Inlineskaten dat in Pescara gehouden wordt. “Daar wil ik me nu op voorbereiden, zorgen dat ik daar goed ben”, zegt de liefhebster van de sport op wieltjes. “De eerste marathon op ijs is pas eind oktober, het schaatsseizoen wacht nog wel even op mij.”

En zo is het, Sofia.

Valentina Berga-Belloni met haar goudhaantjes. | Foto : Hanneke Mennens

Gehavende Lianne van Loon tiende op puntenkoers
Afgezien van Schilder haalde de Nederlandse delegatie woensdag geen medailles. Lianne van Loon kwam na haar valpartij in de afvalkoers gehavend aan de start en sleepte een knappe negende plek uit het vuur. Berber Vonk werd net achter haar tiende, Jet Fransen volgde op de vijftiende plek. Bij de mannen was Jordy van Workum vanwege een polsblessure niet meer van de partij. Christian Haasjes reed met zijn duim in het gips wel en reed in dienst van zijn broer Ronald. Waar de jongste van de broers Haasjes twaalfde werd, werd Ronald tiende.

Het restant van de 100 meter werd verreden nadat het toernooi dinsdag door regen geteisterd werd. Lataesha Narain had niet de benen van een dag eerder en werd in de kwartfinale uitgeschakeld. Ze werd uiteindelijk als achtste geklasseerd en later op de dag werd ze elfde op de one lap. Bij de mannen was Rémon Kwant de beste op de one lap, hij werd veertiende. Op de 100 meter waren Glenn Nijenhuis (9e) en Stefan Westenbroek (12e) dinsdag al voor de regenonderbreking uitgeschakeld.

Donderdag staat de marathon op het programma. De vrouwen starten om 10.00 uur, de mannen aansluitend om 11.30 uur. Alle info staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan