Group 2
arrow copy Terug
IJsbrekers 16 jul 2024

Huidproblemen plagen Miho Takagi: ‘Goede hoop dat we oplossing vinden'

Rubriek over taboes in de schaats- en skeelerwereld. Onderwerpen die schuren of gevoelige thema’s die bespreekbaar worden gemaakt. Vaak hebben we geen flauw benul waar sporters doorheen gaan op weg naar hun ultieme doel. Zo vertelt meervoudig olympisch en wereldkampioene Miho Takagi uit Japan en haar coach bij Team Gold, Johan de Wit, over haar aanhoudende huidproblemen.

Foto : Margriet de Schutter

Miho Takagi was de afgelopen zes weken in Nederland, waar ze volop traint voor het komende schaatsseizoen. Zondag reisde schaatsteam Gold af naar een trainingskamp in Inzell. Vlak voor vertrek zochten we de Japanse schaatskampioene met de camera op, die een rondje op de mountainbike met haar trainer op het programma had staan. "Ik hou ervan om in de natuur te mountainbiken, zodat ik me helemaal vrij kan voelen," vertelt Takagi. "En het mountainbiken is ook heel goed voor mijn lichaam en voor het schaatsen."

Coach Johan de Wit beaamt dit: "Miho is heel behendig op de mountainbike. Zodra ze hier is, wil ze meteen de fiets op. Ze geniet van de omgeving hier in Schoorl of Geestmerambacht. Dat vindt ze heel mooi."

Ondanks haar wereldtitel op de sprint, de 1000 meter en de 1500 meter, én een bronzen plak op de ploegenachtervolging het afgelopen seizoen, blijft ze kritisch op zichzelf. "Mijn schaatsen was niet fantastisch," geeft ze toe. "Mijn beste tijd van het seizoen was niet zo snel, behalve op de 500 meter. Ik kan nog steeds beter worden.” Op de vraag wat ze kan doen om dit voor elkaar te krijgen, antwoordt ze: “goede vraag… Mijn sprint is beter dan voorheen. Ik moet ook sterk zijn in het uithoudingsvermogen. Daar kan ik verbeteren."

Volgens De Wit heeft Takagi verrassend genoeg het minst gepresteerd van de ploeg. “Ik denk dat ze titels heeft gewonnen omdat anderen minder goed waren. Miho kan nog veel beter”, vertelt de coach die doelt op een onderliggend probleem. "Ze heeft het best moeilijk op het moment. Zij heeft problemen met haar huid en dat vergt veel energie. Daarvoor zijn we heel hard bezig om dat te proberen op te lossen. Maar dat gaat niet zo eenvoudig. Het wordt eigenlijk elk jaar erger. Het heeft te maken met allergieën en reacties in haar lichaam en dat uit zich aan de buitenkant. Het zweten veroorzaakt problemen. Het is eigenlijk constant aanwezig. Warm, koud, binnen en buiten, slechte nachtrust, veel jeuk; dat is heel lastig."

Om Takagi te helpen, heeft Team Gold specialisten ingeschakeld die zich voornamelijk richten op haar voeding. "Daarin hebben we mensen bij de ploeg gehaald om specifiek Miho te helpen", legt De Wit uit. "In dat proces zitten we nu en er is goede hoop. Ze maakt enorme stappen. Ik hoop dat ze dit jaar weer de oude Miho kan laten zien."

Ondanks deze uitdagingen blijft Takagi positief en gefocust op haar doelen. "Allrounden is goed voor mijn 1000 en 1500 meter, maar de belangrijkste reden is dat ik het geweldig vind om te doen.” De Wit voegt daaraan toe: "Ze vindt het allrounden prestigieuzer dan sprinten. Vorig jaar wilde ze graag sprinten omdat daar een enorme uitdaging lag. Maar haar hart ligt meer bij het allrounden."

Volgens de coach uit Noord-Holland gaat er nog een andere reden achter haar passie voor het allrounden schuil: "Zij zou nog één keer het WK allround willen rijden. Ook al houdt ze niet van buiten rijden, maar het wereldkampioenschap in het Olympisch Stadion in Amsterdam zou te gek zijn. Ik hoop dat Nederland dit na de Spelen nog een keer wil organiseren."

Wat is Takagi's ultieme doel? "Olympisch goud op de 1500 meter in Milaan", zegt de Japanse vastberaden. Dit doel is de drijfveer achter haar voortdurende inspanningen en toewijding. "Dat is waarom ze is doorgegaan", legt De Wit uit. "Het is twee keer niet gelukt; twee keer tweede achter Ireen Wüst. Nu wil ze die titel pakken."

Met de steun van haar team en haar wilskracht, kijkt Miho Takagi vooruit naar de Olympische Spelen in Milaan, vastbesloten om haar doel te bereiken en haar huidproblemen te overwinnen. De weg naar Olympisch goud is zwaar, maar Takagi's vastberadenheid en passie voor de sport blijven onveranderd: "Ik ben blij om het te doen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan