Tickets
Shop
Inlineskaten 24 jul 2024

In skeelerland België is Bart Swings de onbetwiste koning

Als de kans zich voordoet wil Bart Swings zich graag tonen in eigen land. Het gebeurt niet zo vaak dat de meervoudig wereldkampioen op skeelers kan starten in België, maar hij greep het EK in Oostende aan om het publiek te trakteren op een show. Na goud op de baan zegevierde de 33-jarige Vlaming ook op de puntenkoers op de weg.

Foto : Hanneke Mennens

Dat België een echt skeelerland is, bleek wel tijdens het EK Inlineskaten. Met de volle tribunes tijdens het baantoernooi ontstond een formidabele ambiance in het West-Vlaamse dorpje Zandvoorde. En in het skeelerland België is Bart Swings de onbetwiste koning. Het boegbeeld van de sport was na het winnen van de puntenkoers op de weg drukker met het uitdelen van handtekeningen, het nemen van selfies en het geven van interviews dan het vieren van de mooie overwinning. Swings legde het peloton vanaf de start zijn wil op en gunde toen het even kon Jason Suttels de kans om te ontsnappen, die daarmee de tweede plek veiligstelde.

Aan het eind van de race vond Swings nog een versnelling en zette hij de kers op de taart. “Ik probeerde van in het begin controle te houden, maar in de laatste bocht was er iets minder grip dan ik dacht”, begon Swings zijn verhaal terwijl neefje Balthazar hem hielp met het uittrekken van de skates. “Op een bepaald moment versnelde Jason en dat kwam mij goed uit, ik had al langer op kop gereden. Toen we hen terugpakten, wist ik dat er nog wat punten te rapen waren en ik nog voorsprong had op mijn belangrijkste concurrent.” Swings controleerde de wedstrijd en had aan het eind nog iets over: “Toen ben ik nog eens gaan versnellen, voelde me goed vandaag.”

Swings met in zijn spoor Daniel Niero en Ronald Haasjes. De Nederlander werd tiende. | Foto : Hanneke Mennens

Heel de week werd er snoeihard gereden in Zandvoorde. Op de piste verbeterde Jason Suttels zijn eigen in Colombia gereden wereldrecord op de afvalkoers met ruime marge (van 14.18,389 naar 14.08,788). Op zijn beurt zag Swings het niveau stijgen met de terugkeer van het Italiaanse fenomeen Daniel Niero. “Het niveau was enorm hoog, vind het mooi dat Niero terug is”, verklaarde Swings over de man die hem bestookte met aanvallen. “Hij staat hier meteen op een goed niveau. De Franse ploeg heeft zijn team over de twee kampioenschappen verdeeld waardoor ze niet zo sterk waren als ze zouden kunnen zijn, individueel zijn ze ijzersterk. En voor België geldt hetzelfde: ik was in orde, maar Jason en Indra ook zeker. Dat maakt het vandaag een stuk makkelijker.”

Noem België dit EK gerust een groot machtsblok, al is individuele klasse misschien wel het belangrijkste. | Foto : Hanneke Mennens

De Belgen hadden zich collectief voorgenomen te vlammen op de aflossingskoers, maar daar liep het uitgerekend voor Swings fout met twee pijnlijke handpalmen ten gevolg. “Winst in de relay was de kers op de taart geweest van de ploeg, dat hadden we verdiend. Helaas maakte ik de fout”, ging hij verder. Desondanks is de Leuvenaar dolgelukkig dat hij zich bijna de hele week heeft kunnen tonen in Zandvoorde. “Dat is enorm belangrijk”, verzekerde hij. “Ik wil mezelf laten zien in België en tonen dat ik het nog altijd kan. In mijn seizoensopbouw is dit niet het belangrijkste toernooi, dat is het WK (Inlineskaten, red.). Daar ga ik nog beter moeten zijn om te strijden met de Colombianen en daarna komt de winter al vrij snel. Ik heb nog een paar pittige trainingen gedraaid, uiteindelijk sta ik hier goed genoeg aan de start. Dat is zoeken naar de balans en daarin vertrouw ik mijn trainer Jelle (Spruyt) volledig.”

Want hoewel het skeeleren een belangrijke bezigheid is, staan alle pijlen gericht op de winter. “Ik mocht het EK en WK rijden op voorwaarde dat ik heel hard blijf trainen”, vervolgde Swings. “We werken er niet specifiek naartoe, maar ben heel blij dat ik het mag doen.”

Koning Swings heeft donderdag nog een opdracht, de afsluitende marathon van het EK op zijn naam schrijven.

Bekijk hier alle uitslagen van het EK Inlineskaten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan