Tickets
Shop
Kort door de bocht 15 jul 2024

Wéér pech voor Paulien Verhaar, programma World Cup Thialf bekend

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Eigen foto

Weg naar de schaatstop is een moeizame voor Paulien Verhaar
Paulien Verhaar  (uiterst links op de foto boven) moet een stevige pas op de plaats maken in haar voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen.. De 24-jarige Noord-Hollandse, die na afgelopen winter besloot haar sportieve horizon te verbreden en zich aansloot bij een internationaal gezelschap dat Inzell als uitvalsbasis heeft (Paulien Verhaar met grote ambities op ontdekkingstocht in Inzell), is bij een mountainbiketraining gecrasht en heeft daarbij een sleutelbeen gebroken. De valpartij gebeurde na 2,5 uur fietsen door de prachtige natuur rond Inzell.

"Ik wilde onderweg wat drinken, hield mijn andere hand niet stevig genoeg vast aan het stuur en toen ik over een bobbel op het pad reed, vloog ik er overheen. Het ging niet eens hard, maar ik merkte dat ik duizelig was en niet alles meteen goed kon zien. Gelukkig trok dat snel weg en kreeg ik gaandeweg meer last van mijn schouder. Een van mijn teamgenoten vroeg me mijn arm omhoog te doen, maar dat lukte niet helemaal. Bij het opstappen op de fiets werd duidelijk dat dat totaal niet meer ging", zo vertelt Verhaar, die voorzien is van een brace en zodoende nog redelijk mobiel is. "Ik kan zelfs met de ploeggenoten naar de ijswinkel wandelen", klinkt het opgewekt (zie foto).

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het (linker)sleutelbeen niet volledig is gebroken. "Opereren werd me afgeraden, omdat er anders een schroef in het schouderblad zou moeten worden gezet. Dat is veel te fragiel en veroorzaakt eerder complicaties. Volgende week moet ik terug om foto's te laten maken, aangezien de arts niet kon beoordelen of mijn schouderbanden niet zijn afgescheurd.  Mocht dat het geval zijn, dan zou ik eventueel alsnog onder het mes moeten", aldus de pechvogel pur sang die de voorbije jaren veel blessureleed te verwerken heeft gekregen. "Die medische lijst wordt steeds langer", aldus een grinnikende Verhaar. Ze verwacht zo'n zes weken 'zoet' te zijn met het herstel. Toch ziet Verhaar een zonnige kant aan het oponthoud. "Ik kan nu rustig opbouwen met mijn scheenbenen waaraan ik vorige winter ben geopereerd (compartimentsyndroom). Ik beschouw dit natuurlijk niet als een leuke gebeurtenis. Het biedt me wel de kans op andere manieren die stabiliteit van mijn onderbenen weer te verbeteren."

Programma World Cups langebaan bekend
Tijdens de wereldbeker langebaan in Heerenveen (28 februari tot en met 2 maart 2025)  komen op de eerste dag de sprinters (500 meter) en de specialisten van de 1500 meter aan de start. Daags erna (op de zaterdag dus) staan de 1000 meter (mannen en vrouwen), alsmede de drie en vijf kilometer voor beide seksen op het programma. De slotdag is, met ook de tweede 500 meter voor de mannen en vrouwen na, gereserveerd voor de teamonderdelen: de team pursuit, de mass start en de mixed relay voor beide categorieën.

Dat is uitkomst van het overleg tussen de verantwoordelijken van de internationale bond (ISU). Ook bij de wereldbekers van Nagano (22-24 november 2024), Beijing (29 november - 1  december 2024) en Zakopane (21-23 februari 2025) wordt dezelfde programmering aangehouden. In Calgary (24-26 januari 2025) en een week later op de ijsbaan van M ilwaukee (31 januari - 2 februari 2025) komen op vrijdag ook stayers aan de beurt. De vrouwen rijden de vijf kilometer (de enige keer in de World Cup) op vrijdag, terwijl in Amerika de eerste racedag zowel de drie (v) als de vijf kilometer (m) staan genoteerd, naast de 1000 meter die de vrouwen en mannen afwerken.

Samengevat, de volgorde voor Heerenveen op vriidag: 500 meter vrouwen, 500 meter mannen, gevolgd door de 1500 meter voor beide categorieën; zaterdag: 1000 meter (v en m), en drie km vrouwen en vijf km mannen; zondag: team pursuit vrouwen, team pursuit mannen, 500 meter (v en m), mass start (v en m) en de mixed relay.

 

 

 

    

 

 

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan