Tickets
Shop
Inlineskaten 20 jul 2024

Op de aflossing gaat (bijna) alles mis voor TeamNL

De finalisten van TeamNL op de relay zaten keer op keer in kansrijke positie om aan het eind van de wedstrijd mee te doen om de medailles, maar bleef na zes wedstrijden (voorlopig) met lege handen achter op de Mundialpiste van Zandvoorde: een valpartij, een gebrek aan snelheid en een kolderieke diskwalificatie bij de senioren vrouwen in een wedstrijd die uiteindelijk ongeldig verklaard werd...

Foto : Hanneke Mennens

In de chaos van de aflossingskoers spelen honderden factoren mee die kunnen leiden tot mislukking, maar het noodlot trof de Nederlandse ploeg zaterdagavond wel heel vaak. Nadat de junioren om verschillende redenen niet in de prijzen vielen, werd bij de senioren vrouwen een nieuw dieptepunt bereikt. Zo'n vijf ronden voor het eind van de koers werden zij door de juryleden uit de wedstrijd gehaald vanwege een diskwalificatie. Het hoe en waarom was volstrekt onduidelijk. Lianne van Loon, Berber Vonk en Nikki Noordergraaf waren zich van geen kwaad bewust terwijl ze op medaillekoers lagen in de eindstrijd. Een verklaring voor de DQ bleef – tot frustratie van het Nederlandse kamp – lange tijd uit.

Na bijna een half uur soebatten in de jurykamer kwam er dan toch reactie. De Nederlandse ploeg was onterecht gediskwalificeerd door een menselijke fout. De Italiaanse ploeg had de DQ moeten krijgen, maar dat werd foutief omgeroepen. Saillant detail: de Italianen wisten al dat ze fout zaten en maakten aanstalten de wedstrijd te verlaten. Gevolg is dat de race – na lang beraad - ongeldig verklaard is en de finale van de aflossing zondag opnieuw verreden moet worden. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Een mix van boosheid, onbegrip en blijdschap was het gevolg. “Ik ben blij, maar ook boos”, reageerde Lianne van Loon, een emotie die ook bij de andere teamleden te bespeuren was. Na de bekendmaking van de organisatie was er vanzelfsprekend ook boosheid bij de andere landen. Ook kwam de vraag of de Italiaanse vrouwen na hun diskwalificatie al dan niet mogen deelnemen als de race opnieuw gereden wordt.

Met handen en voeten: Nikki Noordergraaf vecht zich na de aflossing langs een Duitse concurrente. | Foto : Hanneke Mennens

Bondscoach Valentina Berga-Belloni deed haar verhaal nadat ze de sporters ingelicht had. “Onvoorstelbaar. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei ze. “En sowieso na zo’n wedstrijd, we hadden de medaille praktisch al binnen. Dit is een EK, hoe dan?” Al vroeg in de wedstrijd kreeg Nederland een waarschuwing, maar verder waren Vonk, Van Loon en Noordergraaf op geen fout te betrappen.  “Ik concentreer me tijdens zo’n wedstrijd alleen maar op die meiden en ik zag echt niet wat er misgegaan kon zijn, ook niet bij het wisselen. En dan vinden ze (de jury, red.) het vreemd dat we rijdsters door laten rijden als er twijfel is over een diskwalificatie.”

De rest van de avond viel het steeds net verkeerd voor de Nederlandse teams. De meisjes junioren B (Lise Dijkstra, Kailey van der Veen, Janna Wietske van der Ende) gingen op een ongelukkig moment onderuit nadat er eerder al een chaotische wissel plaatsvond. In een vergelijkbare situatie ging het ook mis bij Sofia Schilder, Asia Renda en Amber van der Meijden (junioren A). “Je ziet dat andere landen bij het wisselen soms bewust achter anderen zitten", ging Berga-Belloni verder. "Je kunt er niet doorheen en vaak is er geen ruimte om er omheen te rijden. Het is niet eerlijk, voor zo’n moment zou ook een waarschuwing uitgedeeld moeten worden.”

Verder haalden de junioren B bij de jongens ook de finale, maar in die finale maakte de Nederlandse ploeg geen aanspraak op de prijzen. En ook de senioren mannenploeg kwam tekort voor de finale, zij werden in de halve finale uitgeschakeld.

De altijd spectaculaire relay maakte andermaal zijn naam waar, al kreeg de situatie met de onterechte DQ nog een staartje...

Alle informatie over het EK Inlineskaten staat hier.

Geen Nederlandse medailles op de 1000 meter
Ze waren dichtbij, maar de Nederlandse deelnemers pakten zaterdag aan het begin van de avond geen medailles op de 1000 meter. Lianne van Loon reed in de openingsfase vooraan, maar kon de opkomende Fran Vanhoutte en de Franse tandem Marie Dupuy en Manon Fraboulet niet achter zich houden. Toen er ook nog verwarring ontstond over de diskwalificatie van Nikki Noordergraaf, die bij het ingaan van de bocht te hardhandig ingevoegd zou hebben, was de chaos compleet. Vanhoutte profiteerde en was rap weg in de laatste rondjes met Dupuy en Fraboulet, Van Loon moest achter Jorun Geerts genoegen nemen met de vijfde plek.

In de finale van de Junioren A waren Amber van der Meijden en Sofia Schilder met een opdracht op pad gestuurd. Schilder, vrijdag goed voor goud op de afvalkoers, moest de boel ophouden en Van der Meijden sloeg op de vlucht. Dat ging enkele ronden goed, maar het tempo in de achtervolgende groep lag te hoog waardoor de Haagse bij het ingaan van de laatste ronde ingerekend werd. Schilder kwam nog op de vierde plek terecht, Van der Meijden werd als zesde geklasseerd.

Bij de mannen haalde geen van de senioren de finale op de 1000 meter en was het goud voor de Fransman Hugo Morin. Indra Médard en Jason Suttels pakten namens onze zuiderburen weer twee medailles: zilver en brons.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan