Group 2
arrow copy Terug
Inlineskaten 23 jul 2024

Ronald Haasjes vijfde van Europa, TeamNL likt wonden na afvalkoers

Ronald Haasjes trof twee gehavende ploeggenoten aan, toen hij na een ijzersterke afvalkoers terugkeerde in de Nederlandse tent. Christian Haasjes en Jordy van Workum werden beiden behandeld en gingen naar het ziekenhuis vanwege verwondingen die ze opliepen tijdens de felle en chaotische koers. Het gaf de Staphorster gemengde gevoelens.

Foto : Hanneke Mennens

Haasjes moest dinsdag zijn ploeggenoten door het eerste deel van de koers loodsen, maar dat liep even anders. De drie reden een zeer attente koers toen Christian meegenomen werd in de val veroorzaakt door een roekeloze inhaalactie van een concurrent. In het ziekenhuis werd een gebroken duim geconstateerd. Niet veel later ging Van Workum de hekken van het parcours in door toedoen van een Oostenrijker. Daardoor stond Haasjes er alleen voor in het restant van de koers. “Na de val van Christian zei Jordy al dat ik het moest doen”, verklaarde Ronald vanaf de fiets waarop hij het melkzuur in de benen weg probeerde te trappen. “En dan ben je ineens alleen… Vanaf dat moment heb ik me steeds zo goed mogelijk proberen te positioneren ten opzichte van de grote machtsblokken, dat was nog niet simpel.”

En toch kon Haasjes lang voorkomen dat hij uitgeschakeld werd. Temidden van de grote machtsblokken Italië (met latere winnaar Daniel Niero), Frankrijk en België hield de 27-jarige doordouwer lang stand. “Ze zien ineens dat je alleen zit, maar ik kon me goed handhaven en schoof elke keer een paar plekjes op”, vertelde hij. Om in dat geweld staande te blijven, was wel wat brutaliteit voor nodig. “We hebben hiervoor getraind, we hebben veel geskeelerd. Dit is niet voor niks, dan moet je ook met het mes tussen de tanden rijden en niet bang zijn. Als je een plekje pakt, dan zit je ertussen en gaan je tegenstanders je ook meer respecteren. Wij zijn Nederland en doen ook gewoon mee. Het draait niet alleen om Frankrijk, België en Italië.”

Het resultaat was keurig voor de marathonschaatser van Bouwselect/De Haan Westerhoff: vijfde. “Echt niet normaal”, ging Haasjes verder. “Mijn eerste EK bij de senioren en voor het eerst in elf jaar weer in zo’n wedstrijd. Dan gelijk vijfde worden, daar ben ik heel blij mee.” Zijn jongere broer en Van Workum werden behandeld door de medische staf van TeamNL toen Haasjes opgewekt terugkeerde in de tent. “Het is fantastisch dat we dit samen kunnen doen, Jordy heeft er ook plezier in en met Christian weet ik dat het goed is. Het zag er heel goed uit aan het begin, maar dan is dit niet zo fraai en geeft mij een dubbel gevoel. We hebben nog twee wedstrijden te gaan op de weg, dan is dit geen lekker begin.”

Inmiddels is duidelijk dat Van Workum dit EK niet meer in actie komt. Bij de val heeft hij mogelijk zijn pols gebroken. Hij is uit voorzorg in het gips gezet totdat er een goede beoordeling gemaakt kan worden. Christian Haasjes heeft zijn duim gebroken, in zijn geval wordt woensdag bekeken of hij kan rijden. 

Sofia Schilder excelleert opnieuw op afvalkoers
Bij de vrouwen was het wonden likken. Kopvrouw Lianne van Loon vloog vroeg uit de koers door een valpartij. Jet Fransen hield zich lang staande in de kop van de wedstrijd en eindigde op een knappe tiende plek. Haar trainingsmaatje Sofia Schilder liet de Nederlandse fans eerder op dinsdagavond alweer juichen met goud op de afvalkoers. De Franse trein was weer niet opgewassen tegen het Noord-Hollandse geweld dat Schilder aan de dag legde, al discussieerde de jury nog enige tijd over haar inhaalactie op Maiwenn Jolou in de laatste bocht.

Sofia Schilder, het goudhaantje van de Nederlandse delegatie. | Foto : Hanneke Mennens

Na de regen eerder op de dag is het wedstrijdschema voor de woensdag enigszins aangepast. Om 8.30 uur wordt afgetrapt met de 100 meter, daarna de heats van de one lap met aansluitend de puntenkoers. De finale van de one lap is vervolgens het slotstuk van de avond.

Uitslagen van het EK Inlineskaten staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan