Tickets
Shop
Olympische Zomerspelen 25 jul 2024

Schaatsers en de Zomerspelen: ‘Misschien juichen we straks ook voor een Canadese zwemster’

Het volgende hoogtepunt in een swingende sportzomer staat op punt van beginnen: de Olympische Spelen in Parijs. Die betekenen ruim twee weken spanning, sensatie én amusement voor miljoenen fans, verspreid over de gehele wereld. Hoe beleven onze schaatstoppers, die vooral hun blik alweer op de winter hebben gericht, dit evenement? Deel 1 van een miniserie. "Aan mij heb je een heel slechte, als het gaat om tv kijken..."

Foto : Pietures.nl

Je hebt er schaatsers bij die er geen geheim van maken. Er is meer tussen hemel en aarde dan je gedurende grote delen van de dag via de buis vergapen aan knappe sportprestaties. Vakantievieren in een adembenemende omgeving, bijvoorbeeld. “Misschien is het lullig om te zeggen, maar aan mij heb je een heel slechte. De tv moet toevallig aan staan, dan kijk ik wel mee. Om nu de hele dag zittend op de bank de sport te volgen? Nou nee, hoe vet ik het ook vind voor al die sporters op de Zomerspelen, en trouwens ook tijdens de Winterspelen.” Was getekend: Tessa Snoek, de winnares van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee van 2014. Ze is nu eenmaal niet zo’n verknochte fan. De marathonvrouw verkiest liever zelf te fietsen, of anderszins sportief bezig te zijn.

Harm Visser met vriendin Tessa Snoek op de Weissensee. | Foto : Neeke Smit

“We gaan bijna op vakantie. Heerlijk naar de Dolomieten, om precies te zijn in Tramin an der Weinstrasse, met Harm (Visser, de beste in de KNSB Marathon Cup) en een ander stel, Demi Huiden en haar vriend Joram Verkerk. Van Harm weet ik dat hij het allemaal een stuk leuker vind, met name de wielerkoersen, dus ik denk dat er zo nu en dan best zal worden gekeken naar de prestaties in Parijs, met mij erbij hoor Voor mij maken het fietsen, wandelen en lekker een zwembadje erbij echter de vakantie heerlijk en overgetelijk….”

Geen enkel bezwaar natuurlijk tegen die invulling van vrije tijd. 3370 kilometer oostelijker, aan de Zwarte Zee, gaat het er in de tijdelijke woonkamer van kunstrijder Michel Tsiba en zijn vriendin/ tevens schaatspartner Daria Danilova wat anders aan toe. Als het duo, dat in het Russische Sochi dagelijks uren besteedt aan nieuwe kuren, niet op het ijs staat, zal de blik veel op de buis zijn gericht. Tsiba noemt zichzelf een sportliefhebber die veel ziet en geniet van de deze maanden doorlopende voorstelling van grote evenementen.
“Ik heb op heel veel wedstrijden van het EK voetbal afgestemd, want ik ben een fanaat op dat gebied. Op de Spelen heeft voetbal echter een ondergeschikte rol”, weet Tsiba, die via internet alle dagen zal inschakelen op de uitzendingen van de NOS. “Zendt die niks uit, dan wordt het Eurosport, want daar heb je volgens mij continu de Spelen in beeld.”

Door de bijrol voor het voetbal verleggen hij en Daria de aandacht graag naar het olympisch turntoernooi. “Dat is echt een ‘zieke’ sport. En de atletiekonderdelen, die vinden we allebei ook schitterend”, meldt Tsiba net voordat hij even wordt onderbroken door zijn vriendin. “Oh ja, zwemmen niet te vergeten, dat is een mooie sport waar Daria veel naar kijkt. Het doet mij in elk geval herinneren aan de periode van Michael Phelps, de Amerikaan die volgens mij in Beijing (inderdaad, in 2008, red.) iedereen naar huis zwom.” Phelps was een monster in het water: hij veroverde destijds in het Chinese badwater acht keer goud.

Daria en Michel trainen momenteel aan de Zwarte Zee, maar maken graag tijd om de Zomerspelen te volgen. "Wel als ons schema dat toelaat", aldus Michel. | Foto : Pietures.nl

“Het zal me benieuwen welke nieuwe talenten zich nu aandienen. Wij verblijven hier met meer buitenlandse kunstrijders en rijdsters. Een van hen, Brooke McIntosh uit Canada, vertrekt binnen een paar dagen naar Parijs om haar zwemmende zusje Summer aan te moedigen. Zij is een specialiste op de vrije slag. Ik kan me best voorstellen dat we straks staan te juichen, mocht ze in Frankrijk een medaille pakken.”
En verder zal Michel er alles aan doen om de races van Femke Bol live op televisie mee te pikken, alsmede de 100 meter sprint van de mannen en vrouwen. “De Spelen zijn sowieso een machtig evenement. Al ben ik er zelf niet bij – hopelijk over twee jaar wél in Milaan, waar de Winterspelen worden gehouden – ik geniet van afstand volop van de strijd en hoop dat alle atleten het maximale uit zichzelf kunnen halen. De bookmakers menen dat Nederland dertien keer een gouden plak zal winnen. Of dat lukt, weet ik niet. Wél dat er genoeg eremetaal zal binnenrollen.”

Robin Groot zal op Mallorca genieten van de zon, de vrije tijd, maar ook van de prestaties die de toppers van TeamNL, zoals atlete Femke Bol, najagen op de Zomerspelen. | Foto : Neeke Smit

Dat idee deelt Robin Groot van harte. Ze zegt het moeilijk te kunnen inschatten of TeamNL de topscore van Sydney 2000 (twaalf goud, negen zilver en vier brons) kan verbeteren, maar “er zal voldoende te vieren zijn”, aldus de langebaanrijdster van Team IKO. Atletiek heeft een streepje voor bij haar. "Als het even kan, bekijk ik dat via de televisie. Femke Bol uiteraard, en daarnaast het baanwielrennen, terwijl ik de duels van de Oranje-volleybalsters en -handbalvrouwen ook wil volgen. Op de vorige Spelen in Tokio was er zo’n groot tijdsverschil dat ik m’n wekker er niet voor zette. Nu kunnen we het meeste op normale tijden zien, al moet ik bekennen: ik ben dadelijk wel op vakantie op Mallorca met (ploeggenote, red.) Pien Hersman. Wanneer we gaan lunchen of een drankje doen, denk ik zeker dat we steeds op plekken terechtkomen waar grote tv-schermen staan., zodat we niet veel hoeven missen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan