Group 2
arrow copy Terug
Inlineskaten 19 jul 2024

Sofia Schilder pakt met bravoure EK-goud in Oostende

Met een beetje geluk en een hele hoop bravoure heeft Sofia Schilder de openingsdag van het EK Inlineskaten in Oostende vanuit Nederlands opzicht een gouden randje gegeven. De sterke vrouw reed een dominante afvalkoers en toen ze Franse vrouwen op het laatste rechte stuk allebei een kant kozen, kon Schilder er tussendoor met een gouden medaille ten gevolg.

Foto : Hanneke Mennens

Het 18-jarige toptalent op de schaats én skeelers reed een attente koers en wist telkens de juiste positie te pakken. “Ik zat echt in dubio: of steeds vechten voor de vierde, vijfde positie of vooraan zitten en energie sparen. Het hoefde van mij niet zo hard te gaan aan het begin. Dat heb ik goed gedaan, denk ik”, zei ze met gevoel voor understatement. Schilder werd dankzij haar overwinning de opvolgster van streekgenote Irene Schouten, die in 2009 als Juniore A EK-goud pakte in de afvalkoers.

Bondscoach Valentina Berga-Belloni moedigde Schilder aan om in het Franse treintje aan te haken en met die drie bleef ze in de slotfase over. De drie waren onafscheidelijk tijdens de vijftig ronden durende wedstrijd en hielden ogenschijnlijk geen rekening met Schilder. “Zij waren in hun hoofd al bezig met het verdelen van de medailles, maar je moet wel tot de lijn doorrijden. Ze maakten foutjes en dat was voor mij heel voordelig.”

De afvalkoers werd gekenmerkt door chaos, gemene acties en bijna-valpartijen. Schilder werd halverwege de koers van achteren aangetikt en moest in de laatste rondjes nog een concurrente ontwijken om in de wedstrijd te blijven. “Echt bizar”, zegt ze over het koersverloop en de toeren die de deelneemsters uithaalden om overeind te blijven. “Ongelofelijk jongen, je moet egoïstisch zijn. Soms moet je een duwtje uitdelen, dat is hoe het gaat. De boel ownen, domineren.”

De eindsprint was vervolgens een foutenfestival van de Franse vrouwen waar Schilder dankbaar gebruik van maakte. “Ik ging er al eentje voorbij, maar ze gaven mij niet echt ruimte”, vervolgde ze. “Lilou (Vollard Tilagone, red.) zat aan de binnenkant en liet me er niet voorbij, maar de andere Française zat de andere kant op te kijken en ging helemaal naar de buitenkant: ik kon er mooi tussendoor.”

Met haar nieuwe, oranje nagels (“We verveelden ons en dacht: kom, laten we nieuwe nagels zetten”) gaf Schilder een visitekaartje af op de eerste dag van het baantoernooi. “Natuurlijk ben ik sterker geworden, maar deze baan ligt mij gewoon goed”, vervolgde de smaakmaakster van de Weissensee. “Bij de Europacups was ik ook al steeds de snelste van de Europese rijdsters, maar dit is een aparte wedstrijd. Hier gaat het om de titels. Die meiden zijn niet per se sterker of beter, maar ze waren wel in overtal. Het was zó chaostisch. Dit is echt fantastisch, what the f*ck!”

Jason Suttels pakt goud, Lianne van Loon zevende in afvalkoers
Het Europese skeelerfestival begon vrijdag met een aantal fenomenale wedstrijden op de skeelerpiste van Zandvoorde. In de razendsnelle afvalkoers van de vrouwen kon Lianne van Loon lang mee, maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen. Ze werd zevende terwijl het volledige podium bezet werd door de Franse vrouwen: Marine Lefeuvre was de dolgelukkige winnares.

Bij de mannen waren de thuisrijders dominant aanwezig. Bart Swings, Indra Medard en Jason Suttels toonden zich een maatje te groot voor de rest van het veld, al gaven Timothy Loubineaud, Miguel Bravo en Livio Wenger knap partij. Suttels ging aan de haal met goud, Swings pakte het zilver terwijl Loubineaud genoegen moest nemen met brons.

Aan het begin van de avond werden de finales 200 meter gereden, zonder Nederlandse inbreng bij de senioren. In de voorronde eindigden Glenn Nijenhuis en Rémon Kwant respectievelijk vijftiende en zeventiende. Bij de vrouwen zat de enige Nederlandse rijdster ook nipt aan de verkeerde kant van de streep: Lataesha Narain eindigde op de veertiende plek. Alleen Anouk Aalders (junioren B) pakte een finaleplek en mocht aan het begin van de avond aantreden. Zij eindigde met 20.584 op de twaalfde plek.

De eerste gouden medailles waren voor de Spanjaard Sebastian Jhoan Guzman en de van afkomst Cubaanse Haila Brunet Alvarez. Zij rijdt in Oostende haar eerste grote toernooi voor Frankrijk.

Meer informatie over het EK Inlineskaten staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan