Tickets
Shop
Inlineskaten 25 jul 2024

Vermoedelijke scaphoïdfractuur voor Marijke Groenewoud

Marijke Groenewoud heeft bij haar val tijdens het EK Marathon in Oostende vermoedelijk een breuk in het scheepvormig handwortelbeentje opgelopen. Bij onderzoek in het ziekenhuis van Oostende kwam dat naar voren uit de tests. De breuk is vanwege het vocht en de zwelling die in de rechterhand ontstond nog niet feitelijk vastgesteld. De pols van de Friezin is in het gips gezet.

Foto : Hanneke Mennens

Groenewoud was een van de grote kopvrouwen namens de Nederlandse ploeg tijdens het afsluitende onderdeel van het EK Inlineskaten in Oostende. Al vroeg in de race ging het mis voor de geboren Hallumse. Bij een passage over vochtige klinkers ging Groenewoud onderuit en bezeerde daarbij haar pols. De rijdster verbeet de pijn en finishte de race, maar ging daarna voor nader onderzoek naar het ziekenhuis in de Belgische badplaats.

“We hebben net een lange middag in het ziekenhuis gezeten”, vertelt Groenewoud, die met de auto onderweg is naar Nederland. “Vermoedelijk heb ik een scaphoïdfractuur opgelopen bij de val, hoewel ze dat nog niet helemaal zeker weten. Door het vocht konden ze het op de foto niet zien, maar alle tests en de manier waarop ik reageerde wijzen op die blessure.”

Een scaphoïdfractuur is een breuk in het scheepvorming handwortelbeentje, die vaker voorkomt na een val met uitgestrekte hand. Na het weekend worden in Nederland nieuwe foto’s gemaakt om de ernst van de blessure te onderzoeken en een plan op te stellen voor het herstel. Een dergelijke blessure bemoeilijkt fiets- en krachttrainingen, een wezenlijk onderdeel van het trainingsprogramma richting het aankomende schaatsseizoen. "We moeten zien wat de gevolgen zijn, ik moet de komende dagen in ieder geval rustig aan doen."

Het EK Inlineskaten in Oostende is voor de Nederlandse ploeg een aardige slijtageslag geworden. Naast Groenewoud zitten ook Christian Haasjes (gebroken duim) en Jordy van Workum (polsbreuk) in het gips. Verschillende andere rijders – onder wie Lianne van Loon – gingen onderuit en reden de laatste dagen van het EK in het verband rond. Sofia Schilder was met drie gouden medailles én een zilveren exemplaar de topscorer van TeamNL.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan