Tickets
Shop
Inlineskaten 14 jul 2024

Wat moet je weten over het EK Inlineskaten 2024 in Oostende?

De Europese titelstrijd voor inlineskaters staat van 19 tot en met 25 juli weer op het programma. Deze keer is de piste van Rollerclub de Zwaantjes in Zandvoorde nabij de Vlaamse kustplaats Oostende het toneel van het EK Inlineskaten. In dit artikel zetten we alle informatie over dit jaarlijkse hoogtepunt voor je op een rij.

Foto : Eline Hooghiemstra

Waar en wanneer is het EK Inlineskaten 2024?

  • Datum: 19 tot en met 25 juli 2024
  • Locatie: Zwaantjes Roller Club in Zandvoorde

Het EK Inlineskaten 2024 is toegewezen aan de Zwaantjes Roller Club in Zandvoorde. Het dorp onder de rook van kustplaats Oostende is voor de zevende keer gastheer van de Europese kampioenschappen. In 1979, 1987, 1995, 1999, 2009 en 2018 werden de EK-titels ook al op deze baan verdeeld. De piste in Zandvoorde heeft een rijke historie. Na de aanleg in 1972 werd de 200-meterpiste in 2012 volledig vernieuwd. Vorig jaar is de baan voorzien van een nieuwe toplaag om wedstrijden op hoog niveau mogelijk te maken. De wegwedstrijden worden nabij de piste verreden, de marathon – het traditionele slotstuk van het EK – in het centrum van Oostende.

Hoe ziet het wedstrijdschema voor het EK Inlineskaten 2024 eruit?
Voor het EK Inlineskaten staan er zes wedstrijddagen op het programma met op maandag 22 juli een rustdag. Op vrijdag, zaterdag en zondag worden de wedstrijden op de piste afgewerkt. Op dinsdag en woensdag wordt gereden op het wegparcours terwijl de marathon op donderdag in het centrum van Oostende verreden wordt. Bekijk hieronder het schema voor het EK.

Vrijdag 19 juli
9.00u – Voorrondes 200 meter en afvalkoers
17.30u – Finales 200 meter en afvalkoers

Zaterdag 20 juli
9.00u – Voorrondes 1000 meter en aflossing
17.30u – Finales 1000 meter en aflossing

Zondag 21 juli
9.00u – 500 meter en puntenkoers

Dinsdag 23 juli
9.00u – 100 meter
17.30u – Afvalkoers

Woensdag 24 juli
9.00u – One lap
17.30u – Puntenkoers

Donderdag 25 juli
10.00u – Marathon vrouwen en mannen

Wie doen namens Nederland mee aan het EK Inlineskaten 2024?
Tijdens de Europese kampioenschappen kan de Nederlandse selectie zich weer opmaken voor een sterk deelnemersveld uit de grote skeelernaties die Europa rijk is. Bekende namen als Jason Suttels, Indra Médard en Bart Swings maken hun opwachting in hun thuisland. Ook Frankrijk en Italië komen traditiegetrouw sterk uit de hoek. De Nederlandse selectie stelde een jaar geleden in Valence d’Agen teleur, de oogst van vier medailles werd uitsluitend door junioren gehaald. Aan bondscoach Valentina Berga-Belloni de schone taak om voor dit jaar een sterkere ploeg op te stellen. Bij de senioren heeft de bondscoach vijftien sporters aan de start met daarnaast nog rappe junioren.

Senioren vrouwen: Berber Vonk (baan en weg), Lataesha Narain (baan en weg), Lianne van Loon (baan en weg), Nikki Noordergraaf (baan), Jet Fransen (baan en weg). Marijke Groenewoud (weg marathon), Bente Kerkhoff (weg marathon)
Senioren mannen: Glenn Nijenhuis (baan en weg), Rémon Kwant (baan en weg), Jordy van Workum (baan en weg), Stefan Westenbroek (weg), Ronald Haasjes (weg), Christian Haasjes (weg), Bart Hoolwerf (weg marathon), Ruben Ligtenberg (weg marathon)

Lianne van Loon is altijd een van de kanshebbers voor eremetaal... | Foto : Neeke Smit

Junioren A vrouwen: Asia Renda (baan en weg), Sofia Schilder (baan en weg), Amber van der Meijden (baan en weg)
Junioren A mannen: Chris Berkhout (baan en weg), Chris de Velde (baan en weg), Kai-Arne Ottenhoff (baan en weg), Junior de Blois (baan en weg)

Junioren B vrouwen: Anouk Aalders (baan en weg), Daphne van Kooten (weg), Janna Wietske van der Ende (baan en weg), Kailey van der Veen (baan), Lise Dijkstra (baan), Noah Bak (weg), Nienke Meesters (baan en weg)
Junioren B mannen: Johannes Hoomans (baan en weg), Sem Spruit (baan en weg), Stan de Graaf (baan en weg)

Hoe kan ik het EK Inlineskaten 2024 volgen?
Voor de thuisblijvers is het EK Inlineskaten dit jaar te volgen via de livestream van Speedskate.tv. De stream is te vinden via deze link. Schaatsen.nl doet dagelijks verslag van de verrichtingen van de Nederlandse rijders en rijdsters op het EK.

Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp waren bij het vorige EK in Oostende succesvol, Van Workum is er dit jaar ook weer bij. | Foto : Eline Hooghiemstra

Waar kan ik de uitslagen van het EK Inlineskaten 2024 vinden?
De uitslagen van het EK Inlineskaten 2024 zijn te vinden op de website van het evenement. Per afstand worden de uitslagen toegevoegd aan de pagina en die zijn te vinden via deze link.

Meer weten over de historie en records van het inlineskaten? Bekijk dan onze historie & statistiekpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan