‘Lieve allemaal, met heel veel pijn en verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder Sjoukje Kossmayer-Dijkstra. Mijn moeder en ik waren mooi samen tot het eind’, liet ze via Facebook weten. De in Friesland geboren Dijkstra (28 januari 1942) – die 82 is geworden - was al geruime tijd ziek.
In de lange reeks van aansprekende overwinningen was het olympisch goud van Innsbruck een bijzondere prijs, want tot dat moment was er nog nooit een Nederlandse wintersporter geweest die goud wist te veroveren. Dat succes volgde op twee eerdere deelnames aan de Winterspelen. Op 14-jarige leeftijd debuteerde ze met een twaalfde plaats in Cortina d’Ampezzo. Vier jaar later, in 1960, moest ze in Squaw Valley alleen de Amerikaanse Carol Heiss voor zich dulden. Dijkstra, ook vijf keer gekroond tot Europa’s beste kunstrijdster, hield bij de volgende gelegenheid haar hoofd koel en greep in het Olympia-Eisstadion de titel in het veld van dertig vrouwen uit veertien verschillende landen.
Dijkstra’s naam was bijna onlosmakelijk verbonden aan die van Joan Haanappel, die op 24 februari van dit jaar overleed op 83-jarige leeftijd. Samen trokken ze als atletes naar de Winterspelen en andere grote toernooien, na hun carrière bleven ze zich gezamenlijk inzetten voor hun geliefde sport. Via de Stichting Kunstrijden Nederland, opgericht door Haanappel en hartstochtelijk ondersteund door Dijkstra, kreeg de talentvolle Lindsay van Zundert de kans zich zodanig te ontwikkelen dat ze in 2022 werd uitgezonden naar de Winterspelen van Beijing. Goed beschouwd voelde dat ook een beetje als een overwinning voor het duo.
Op 28 januari 2022 verscheen er op Schaatsen.nl een lang interview met de koningin van het kunstschaatsen, ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Dat is hier terug te lezen.
Later vandaag verschijnt op Schaatsen.nl een in memoriam.