Inlineskaten 02 jun 2024

Lianne van Loon succesvol in Portugal

Lianne van Loon heeft zondag op Madeira de eerste manche van de World Inline Cup op haar naam geschreven. In de sprint was ze de rapste. Eerder was ze ook al sterk onderweg op de piste.

Foto : Frank Fiers

Het internationale skeelerpeloton reisde voor dit weekend naar Madeira, waar de eerste koers voor de internationale Marathon Inline Cup gereden werd. Deze competitie is inmiddels 25 jaar vast onderdeel van de kalender en kreeg dit jaar concurrentie van de World Skate Marathon Tour. De wedstrijd op Madeira trok alsnog een aardig peloton, maar de vrouwen uit de formatie van Frank Fiers deelden de lakens uit tijdens de 42 kilometer lange koers. Doubleff had aan de SPSPSK-ploeg van Berber Vonk een aardige kluif.

In de slotfase van de koers ontstond een schifting met zes rijdsters. Van Loons ploeggenote Jorun Geerts schoof mee en kon de sprint aantrekken voor de meervoudig Nederlands kampioene op skeelers. Van Loon maakte het soeverein af, net voor Aura Quintana Herrera uit Colombia en de Portugese Jessica Carolina Santos Rodrigues. Fran Vanhoutte won de sprint van het peloton om de zevende plek, Vonk werd achtste.

Voordat de marathon op zondag gereden werd, rekende Van Loon vrijdag al met de concurrentie af door de 1000 meter op de piste te winnen. In de finale was ze haar teamgenote van Doubleff, de Belgische Fran Vanhoutte, te snel af.  Tijdens de puntenkoers eindigden beide vrouwen ook op het podium, maar moesten ze de winst laten aan de Edda Paluzzi. De ploeggenote van de Italiaanse, de Nederlandse Berber Vonk werd vierde op het onderdeel. Op zaterdag moest Van Loon tweemaal genoegen nemen met de vierde plek. Op zowel de afvalkoers als de 500 meter viel ze net buiten het podium.

Alle uitslagen van het toernooi zijn hier te vinden. Komend weekend strijkt de World Inline Cup neer in het Franse Rennes.