Henkjan Meijer heeft besloten het roer om te gooien. “Vorig jaar hadden we gekozen voor de combinatie inlineskaten en schaatsen. Wij dachten dat het goed zou werken, omdat veel skeeleraars uiteindelijk goede marathonschaatsers zijn geworden. De combinatie is te zwaar, beseften we achteraf”, vertelt Meijer.

“Aan het begin van het marathonseizoen misten we direct enkele rijders die meededen aan het WK Inlineskaten. Dan ontbreekt bij de eerste koersen een halve ploeg en dat brengt onstabiliteit. Bovendien zijn de echte skeeleraars na de zomer opgebrand. Die hebben even rust nodig. Dat vonden wij vervelend voor de anderen. Voor ons was het geen succes en daarom willen we die visie na een jaartje loslaten.”

Vorig seizoen beleefde de ploeg in Oostenrijk het hoogtepunt van de winter: Sharon Hendriks won daar de Alternatieve Elfstedentocht. Ook komende winter zal de nadruk liggen op de wedstrijden in de barre omstandigheden. “Wij keren terug naar de basis van het marathonschaatsen. Die wedstrijden op een 400-meter baan zijn trainingen voor de Weissensee, Zweden en hopelijk Nederlandse natuurijswedstrijden. En de Elfstedentocht natuurlijk!”, lacht Meijer.

De Nieuw-Zeelander Peter Michael is de enige rijder die opnieuw voor de mannen van A6.nl in de Topdivisie zal rijden. Hij krijgt versterking van de Portugees Miguel Bravo (overgekomen uit de eigen beloftenploeg), Marco van der Tuin (OKAY-KPMS) en Bart Mol (Bouwselect – Bouwpartners).

“Bravo heeft ons verbaasd op natuurijs. Echt een bikkel die kan verrassen. Marco had nog een paar andere opties, daar is hij mee in gesprek gegaan en dat is hem niet geworden. Uiteindelijk kwam hij met Bart bij mij terecht. Die jongens blaken van het zelfvertrouwen en zijn altijd aan het trainen. Op natuurijs kan je ze gelijk bij de eerste tien opschrijven.” Vooral voor Van der Tuin een mooie opsteker, want vlak voor zijn zege op de Weissensee kreeg hij te horen dat hij op zoek mocht naar een nieuwe ploeg.

Foto: Neeke Smit

Yvonne Nauta en de Belgische Fran Vanhoutte worden bij de vrouwen overgeheveld van de beloftenploeg – die ophoudt te bestaan – naar de Topdivisie. De Italiaanse Laura Lorenzato blijft bij het team. “Laura maakt elk jaar zulke grote stappen en laat zich altijd zien bij de marathons. Yvonne heeft een indrukwekkend seizoen gereden en wilde graag de overstap naar het hoogste niveau maken. In Fran zien we veel talent, zij wil graag vooruitgang boeken. En de echte verrassing is Sanneke de Neeling. Tot voor kort waren we in gesprek met andere rijdsters, maar die bleven trouw aan hun ploegen. Dan ga je verder kijken en Sanneke reed pas nog 4.15 op de drie kilometer, echt een heel goede tijd.”