Je zou zeggen van wel, zeker na de meer dan knappe overwinning die de 28-jarige Fries maandagmorgen in de Aart Koopmans Memorial wegkaapt voor de grote teams. Hij is er vandoor gegaan uit een fors geslonken peloton op het moment dat er nog een kilometer of twintig, vijfentwintig van de in totaal tachtig te schaatsen zijn. Gegeven de koerssituatie – Royal A-ware, Reggeborgh en Jumbo-Visma beloeren elkaar graag – kan zo’n vluchtpoging normaliter geen succesnummer worden. ‘Tuinman’, zoals de bijnaam van de rijder van Okay-KPMS luidt, houdt van eenzame vluchten naar de horizon, maar kan zelden juichen, en tot maandag nog nooit om eigen zeges.

Wat is het dan dat hem nu helpt met een resultaat voor de dag te komen tegen alle verwachtingen in? Van der Tuin wint solo op de Weissensee na tachtig kilometer, negentien seconden voor Harm Visser en Jordy Harink. Dat zorgt voor frustratie bij Crispijn Ariëns (Reggeborgh) die roept dat ‘er geen enkele andere ploeg dan wij echt voor de winst rijdt’. “Oh ja”, is de reactie van Sjoerd den Hertog (Royal A-ware), “als dat zo is, moet Reggeborgh doorrijden. Voor ons heeft het geen zin net zo hard achter Marco aan te racen, om vervolgens door Gary Hekman of Evert Hoolwerf erop gelegd te worden. Wij nemen een gok die zich niet heeft uitbetaald. Maar dat is ook het spelletje…”

Foto: Glenn Wassenbergh

Aha, onderlinge animositeit als voedingsbodem voor een verrassende uitslag, dat zou kunnen. Wat Van der Tuin ook winnende vleugels kan hebben gegeven, is het aangezegde ontslag, of wat vriendelijker uitgedrukt, de aankondiging dat de samenwerking met zijn ploeg binnenkort voorbij is. Afgelopen zaterdag, minder dan een etmaal voor het Open Nederlands Kampioenschap, werd hem dat verteld door teammanager Edward van Dijk. De timing kan bewust zijn geweest: Van der Tuin heeft zijn boosheid erover keurig weten te verpakken in twee uitstekende optredens op het bergmeer: zesde in het ONK, de hoofdprijs de dag erna.

Hij kan in elk geval een zeer welkom regeltje aan zijn cv toevoegen. ‘Geboren aanvaller met enorme werklust, nooit te beroerd om in teamverband te opereren en groot liefhebber van de veldslagen op natuurijs’. Bij die tekst kan het topresultaat van maandag.