“In Canada draait alles om de Olympische Spelen en dus om de afstanden”, zegt Schouten. Volgens de Nederlandse trainer heeft dat een aantal oorzaken, waarvan een de financiële kant van de zaak niet de minste is.
De subsidie die de schaatsbond vanuit de Canadese regering ontvangt is afhankelijk van de prestatie op de olympische disciplines en daar rekent men in Canada de sprint- noch allroundkampioenschappen toe. Alleen de WK Afstanden tellen mee. Dat betekent dat ook in niet-olympische jaren de nadruk als vanzelf op de individuele afstanden komt te liggen.
In wezen is dat niet heel problematisch, denkt Schouten. Niemand van de schaatsers valt door die zienswijze buiten de boot. “Onze beste allrounders zijn vaak ook onze beste rijders op een aantal individuele afstanden.”
Toch had de aandacht voor de WK Afstanden grote invloed van de deelname van de Canadezen aan de allroundkampioenschappen. “Denny Morrison mocht de afgelopen vier jaar van mij helemaal niet meedoen”, vertelt Schouten. “Ik wilde niet dat hij voor de WK Afstanden een tien kilometer zou rijden.”
Met de nieuwe indeling van de kalender is die hindernis verdwenen en doet Morrison voor het eerst sinds 2009 weer mee aan het mondiale allroundkampioenschap. Maar nog steeds is het geen hoofddoel van de rijder, die ook sinds 2009 geen enkele tien kilometer meer reed.
“Dit is een extraatje”, erkent Schouten. Zo ziet ook Morrison zelf het toernooi. “Zoals altijd in mijn loopbaan waren ook dit jaar de WK Afstanden mijn doel. Maar dat betekent niet dat ik niet gemotiveerd ben voor dit WK.”
Tegelijkertijd moest hij toegeven dat wanneer het WK niet in Calgary gehouden zou zijn hij het toernooi waarschijnlijk overgeslagen zou hebben. Het was sowieso niet in de seizoensplanning opgenomen. “We hebben het in november pas bedacht.”
De 29-jarige Canadees is nog wel opgegroeid in een allroundtraditie, maar die ziet hij bij de jongere generatie verdwijnen. “Toen ik junior was, was het WK voor junioren alleen een allroundtoernooi en dus trainde je daar ook op, op de 500, 1500, 3000 en 5000 meter. Maar nu is dat WK niet meer zo en ik weet niet of dat het allrounden echt helpt.”
Met Ted-Jan Bloemen lijkt de Canadese ploeg wat meer allroundbloed te hebben binnengehaald, maar zelfs de Nederlands allroundkampioen van 2012, heeft het allrounden niet meer zo hoog zitten. “De afgelopen jaren was het bij mij al wat naar de achtergrond verdwenen omdat ik me meer ging toeleggen op de lange afstanden. Het viel niet meer zo goed te combineren.”
Ook al is het allrounden niet het belangrijkste voor Bloemen en Morrison, beide rijders willen wel wat laten zien in eigen land. “Het is het laatste toernooi van het seizoen dus waarom zou ik niet alles geven?”
Morrison heeft ook zin in het WK. “Er ligt niet veel druk op, maar misschien is dat juist goed omdat het een bonus voor me is. Ik ben bovendien al heel tevreden met mijn seizoen tot nu toe”, zegt hij.