Angel Delevaque verbetert zich
Tijdens haar tweede Junior Grand Prix van het seizoen heeft kunstschaatsster Angel Delevaque een prima korte kür gereden. Tijdens haar eerste Junior Grand Prix in Tsjechië zette het 14-jarige talent een score van 49,26 neer, waarbij ze haar kür begon met een drievoudige lutz en een dubbele loop. In het Poolse Gdansk haalde ze deze vrijdag bijna een punt meer en kon ze van de dubbele loop een drievoudige maken. Met haar score van 50,14 staat ze voorlopig vijftiende in een veld van 38. Aan de leiding gaat de Japanse Mao Shimada (73,11 punten), voor haar landgenote Kaoruko Wada (70,58) en de Koreaanse Nayeon Ko (65,58).

Team Novus versterkt zich met Spanjaard Nil Llop
Komende winter sluit sprinter Nil Llop zich aan bij het internationale collectief van Daniel Greig en Michel Mulder. Net als zijn coaches in het verleden combineert hij de wintersport met het skeeleren. Op het afgelopen EK Afstanden in Thialf haalde hij onder meer een achtste plaats op de 500 meter. De 22-jarige Spanjaard wil zich bij Novus optimaal voorbereiden op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan.

“Nil is een goede versterking voor onze mannengroep’ zegt zijn nieuwe coach Daniel Greig. “Zijn niveau is vergelijkbaar met dat van de mannen die we al binnen het team hebben en ze zullen elkaar sterker maken. Bovendien is Nil al geplaatst voor de internationale toernooien, dus we kunnen met een sterke groep atleten afreizen.”

Onder anderen Serge Yoro, Kai in 't Veld en Cornelius Kersten zullen de sparringspartners worden van Llop.

Nil Llop
De Spaanse Nil Llop past perfect in het internationale collectief van Greig en Mulder. | Foto: Soenar CHamid

Xandra Velzeboer domineert time trials
Over flitsend uit de startblokken komen: Xandra Velzeboer heeft maar meteen duidelijk gemaakt wat de plannen zijn komende winter. Op de eerste dag van de time trials, het eerste onderdeel van de kwalificatieronden die bepalend zijn voor de selectie van TeamNL in de World Tour, was de Culemborgse twee keer veruit de snelste van alle vrouwen op de startlijst. Haar zus Michelle reed op de kortste tijdrit (drie ronden) de tweede tijd, voor Suzanne Schulting, die de jongste Velzeboer weer nipt voorbleef op de dubbele afstand (zes ronden).

In het mannenveld werd de strijd om de eerste punten deels in het honderd gestuurd door problemen met de tijdwaarneming. Jens van 't Wout klokte twee keer de snelste tijd (dus over drie en zes ronden), voor erkende sprinters als Teun Boer (derde) en Kay Huisman (tweede). Nadat alle 31 deelnemers de 666 meter hadden geschaatst, stond zijn naam echter pas als nummer tien genoteerd. Het technisch mankement werd snel opgelost. Sjinkie Knegt, geen liefhebber van dit soort competities, bleek een 'stabiele factor' op de uitslagenlijst, met een elfde en twaalfde tijd.

Vrijdag 27 september wordt het toernooi vervolgd met een tijdrit over 1000 meter die alle mannen en vrouwen twee keer rijden. In het weekend zijn er pack style races over 500, 1000, 1500 meter. Bovendien staan er team relays op het programma.