Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2013

Gary Hekman: 'Het was een ravage'

GRAMSBERGEN – Ontgoocheld zat Gary Hekman donderdagavond in de kantine bij de ijsbaan van Gramsbergen. De derde wedstrijd van de Vierdaagse in zijn woonplaats werd bepaald niet wat de 'beer van Gramsbergen' ervan had verwacht. Een massale valpartij maakte een voortijdig einde aan de wedstrijd. "Het was een ravage. Stoppen was de beste beslissing", stelt Hekman.

Gary Hekman gaat nog even terug naar het fatale moment. Hij weet nog hoe het peloton in volle vaart over het ijs in Gramsbergen denderde. "We wisten dat er een scheur in de bocht zat, maar dat was opgelost met pionnen. Op een gegeven moment werden die toch naar binnen gehaald en dan ga je ervan uit dat het ijs goed is."

Dat was het dus niet. "Er zat een grote scheur in de lengte van de bocht, zeker een meter lang. Het ijs liet daar ook los. We hadden dat niet in de gaten en het volgende moment reed er een man of vijftien vol in die scheur. Iedereen ging over elkaar heen. Het was een puinhoop."

Beste keuze

De wedstrijd werd uiteindelijk gestopt vanwege de valpartij in combinatie met de slechte staat van het ijs. "Dat was op dat moment de beste keuze", vindt ook Hekman. "Het is toch niet de bedoeling dat onze gezondheid op het spel wordt gezet. Bovendien komen er misschien nog wedstrijden aan die voor ons veel belangrijker zijn. Hoe jammer het ook is, de wedstrijd staken was prima."

Al voor de start waren er, weet ook Hekman, twijfels over de staat van de ijsvloer. "Gezien de voorspellingen waren ze er hier vanuit gegaan dat het de nacht voor de wedstrijd nog flink zou vriezen. Daarom hebben ze een dag eerder de baan ook opengezet voor het publiek. Dat was flink druk en dat wordt er zo een paar centimeter van die baan afgereden. Iedereen dacht dat het in de nacht wel weer zou aanvriezen, maar dat gebeurde niet. Het is hier vannacht maar -2 geweest. Dan gebeurt er niet veel."

Schouder

De massale valpartij bleef niet zonder gevolgen. Diverse rijders stapten met pijnlijke ledematen van het ijs. Ook Hekman zelf bleef niet gespaard. "Ik kwam hard terecht, waarbij mijn schouder uit de kom ging. Maar die is ook meteen weer teruggeschoten. Daardoor zijn de banden wel opgerekt en dat is behoorlijk pijnlijk." Hekman zal de laatste wedstrijd van de Vierdaagse in Veenoord ook laten schieten. "Ik heb dit eerder meegemaakt en het duurt toch een dag of drie, vier voor die schouder weer wat beter aanvoelt. Dan is het niet verstandig om meteen weer te gaan rijden."

Zo liep de wedstrijd voor Hekman uit op een grote deceptie. De Gramsberger had zich juist zo verheugd op een optreden in zijn woonplaats. "Dit is absoluut jammer", erkende Hekman. "Ik weet hoe hard de mensen hier hebben gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, weet ook enthousiast ze zijn. Dan is het voor iedereen een drama als er zoiets als dit gebeurt."


Ook Rob Hadders was bij de valpartij betrokken | Foto: Neeke Smit


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan