Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 05 okt 2015

Celski na jaar rust weer in Amerikaanse shorttrackploeg

Shorttracker JR Celski heeft zich eenvoudig geplaatst voor de eerste wereldbekers. De wereldrecordhouder op de 500 meter schaatste in Milwaukee zijn eerste wedstrijd in anderhalf jaar, maar hoefde tijdens de kwalificaties voor het Amerikaanse wereldbekerteam alleen John-Henry Krueger voor zich te dulden.

Foto : Sander Chamid

Celski vierde zijn terugkeer met zeges op de 1500 en de 500 meter. Op beide kilometers moest hij de overwinning laten aan de 20-jarige Krueger. Celski liep tegen een penalty aan en eindigde op de tweede 1000 meter als tweede. Daarmee verspeelde hij de eindzege aan zijn jonge landgenoot.

Met zijn tweede plaats is de 25-jarige Celski verzekerd van een plek in de Amerikaanse wereldbekerploeg en zal daarmee na een afwezigheid van een jaar terugkeren in het internationale shorttrackveld.

Celski was één van de favorieten tijdens de Olympische Spelen van Sotsji, maar wist dat niet in te lossen op de individuele afstanden. Met de Amerikaanse ploeg reed hij naar het zilver op de aflossing. Vier jaar eerder won Celski in Vancouver twee bronzen plakken op de 1500 meter en de aflossing. Ook na die Winterspelen nam hij een jaar vrijaf.

Nieuwkomer

De 18-jarige Thomas Insuk Hong wist zich tussen de gevestigde namen te schaatsen met de derde plaats. Hij liet Keith Caroll Jr, Cole Krueger en de winnaar van olympisch zilver in Sotsji Chris Creveling achter zich. 

Die laatst werd door de Amerikaanse schaatsbond ondanks zijn zesde plek niet voor het zeskoppige team geselecteerd. De nummer zeven van de trials, Aaron Tran, kreeg de voorkeur boven Creveling.

Bij de vrouwen was Jessica Smit, net als vorig seizoen, de sterkste Amerikaanse shorttrackster. Ze zegevierde op alle vier de afstanden. Kimberly Goetz eindigde als tweede, voor Kristen Santos.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan