Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 okt 2015

Dweilpauze: Italiaans oranje en een niet-lifestylesporter

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend

Een week na de officiële start van het langebaanseizoen was het de beurt aan de marathonschaatsers om voor de eerste keer deze jaargang in actie te komen. Traditiegetrouw was de Amsterdamse Jaap Edenbaan de plaats van handeling van de eerste KPN Marathon Cup.

Hoewel er overwegend Nederlanders aan de start stonden, was de eerste rijdster die juichend over de finish kwam een Italiaanse. Francesca Lollobrigida toonde zich in de sprint te sterk voor Irene Schouten, die zichtbaar baalde van haar tweede plek. Want hoewel de twee ongetwijfeld nog vaak een sprintduel uit zullen vechten, het eerste oranje is voor Italië.

In de Topdivisie ging Evert Hoolwerf met de zege aan de haal. De pas twintigjarige rijder dankte zijn overwinning voor een groot deel aan het sterke ploegenspel van zijn Team Tjolk. Onder meer Erik Jan Kooiman en Niels Mesu offerden zich op voor hun teammaat.

Aan de meet moest Hoolwerf nog wel af zien te rekenen met een andere ‘ploeggenoot’. Ingmar Berga, rijder van die andere ploeg van coach Jillert Anema Royal A-ware/Fonterra, was in dit geval echter wel degelijk een tegenstander. Uiteindelijk was het dus Hoolwerf die het spel in de laatste meters - onder meer met een surplace -  het beste speelde.

Buitenlander in het nieuws

De Nederlandse langebaners moeten volgende week nog onderling uitmaken wie er aan de start zullen staan bij de eerste World Cups, Brittany Bowe is inmiddels al een stapje verder. De Amerikaanse plaatste zich overtuigend en dus is het, met krachtmetingen in Calgary en Salt Lake City voor de boeg, niet vreemd dat er aan wereldrecords wordt gedacht.

Een van die toptijden die Bowe hoopt te verbeteren, stamt al uit 2005. Cindy Klassen is nog altijd de snelste schaatsster ooit op de 1500 meter, maar volgens de regerend wereldkampioene sprint komt daar snel verandering in.

Top

Ook met de vorm van Jorien ter Mors zit het wel goed. Bij de generale repetitie voor de WC-selectiewedstrijden in Enschede trok de Twentse aan het langste eind op de 500 meter. Niet zozeer die zege, maar de tijd waarin dat gebeurde baarde opzien. De 38,70 van de olympisch kampioene op de 1500 meter betekende niet alleen een nieuw baanrecord, maar ook een dikke persoonlijk record, dat voorheen op 39,31 stond.

Flop

Het was het weekje wel voor Team Corendon. In de dagen voor de perspresentatie van de ploeg van coach Peter Kolder was het eerst oud-trainer Jan van Veen die uithaalde. Zijn gedwongen vertrek bij het team zit hem nog altijd niet lekker en vooral de manier waarop dat is gegaan. “Iedereen vindt zich snel een ster. Al dat narcisme, ik kan er moeilijk mee omgaan”, waren zijn duidelijke woorden.

De uithaal van Van Veen was echter niet het laatste Corendonnieuws. Nog dezelfde dag maakte Maurice Vriend zijn vertrek bekend. Eigenlijk wist hij al veel langer dat hij echt niet door kon bij de ploeg, maar na wat slapeloze nachten hakte hij de knoop definitief door. Het feit dat dat voor Vriend als een grote opluchting voelde, zegt voldoende.

Er viel ook nog positief nieuws te melden bij Corendon. Bob de Jong zal zijn carrière afsluiten bij de ploeg en tegelijkertijd een soort mentorrol vervullen voor zijn jongere collega’s. Samen met Lotte van Beek, Marije Joling, Marrit Leenstra, Renz Rotteveel en Sjoerd de Vries zal hij er dan ook alles aan doen om er een mooi jaar van te maken.

Tijd

12.52,68 - Jorien ter Mors was in Enschede beter dan ze ooit was, maar Ted-Jan Bloemen toonde zich bij de Canadese selectiewedstrijden voor de World Cups helemaal razendsnel. De geboren Nederlander noteerde in Calgary een tijd van 12.52,68 op de tien kilometer en mag zich nu de op drie na snelste man ooit noemen op de langste afstand. Alleen Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong waren in het verleden sneller dan Bloemen. Geen verkeerd rijtje op in te staan.

Quote

‘Ik weiger om me als een lifestylesporter wanhopig aan de sport vast te klampen’ - Hoewel het marathonseizoen op het punt stond om te beginnen, was al duidelijk dat Rob Hadders niet aan de start zou staan in Amsterdam. Op de dag van de seizoensopening maakte de oud-winnaar van de Hollands Venetiëtocht bekend er helemaal mee te stoppen.

De juiste ploeg bleef uit, nadat zijn contract bij Team Van Werven na een jaar vol blessureleed niet werd verlengd en ook de ‘Douwe de Vries-route’ bleek er voor Hadders niet in te zitten. Dan is het dus mooi geweest, concludeerde de 31-jarige rijder, ondanks dat meerdere mensen zeiden dat hij door moest gaan. Een toekomst als ‘lifestylesporter’ was echter absoluut geen optie.

Beeld

De KPN Marathon Cup in Amsterdam was niet alleen de seizoensopening, maar ook de eerste wedstrijd waarin het gehele peloton met een helm op reed. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan