Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 okt 2015

Dweilpauze: Succesvolle rentree en papa Knegts nachtrust

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Martin de Jong

Nieuws van het weekend

Jorien ter Mors is weer écht shorttrackster. Na haar succesvolle rentree op de langebaan keerde ze dit weekend, na een jaar vol tegenslag, ook terug in haar ‘tweede’ sport. Donderdag won ze al de Time Trial, maar de Invitation Cup vormde de officiële opening van het seizoen.

En ondanks dat de Twentse vooraf al duidelijk aangaf ‘met de rem erop’ te zullen rijden en ze het daarom ook tot twee keer toe na de heats voor gezien hield, was ze ook in Dordrecht een keer de beste.

Toch was het voor Ter Mors best wel even wennen om weer aan het ‘shorttrackspelletje’ mee te doen. “Dat is de eerste wedstrijd altijd, maar als je er zo lang uit bent geweest nog meer”, zei ze na afloop. Dat het schaatsen ondanks dat alles zo goed ging, belooft in ieder geval veel goeds.

Buitenlander in het nieuws

Ondanks het grote aantal Nederlandse deelnemers gingen de eindzeges bij de Invitation Cup aan de neus van ‘Oranje’ voorbij. Sjinkie Knegt leek lange tijd op weg naar de overwinning, maar uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen in de Hongaar Sandor Liu Shaolin. Bij de vrouwen stond Anna Seidel uit Duitsland op de hoogste trede van het podium.

Vooral Knegt was dan ook niet helemaal tevreden. “Ik rijd niet goed. Dan is het eigenlijk gewoon een weekend doorharken”, liet de Fries optekenen. Wakker liggen van zijn tweede plaats doet hij echter ook weer niet. Het seizoen staat namelijk voorlopig in het teken van zijn eerste World Cup-zege.

Top

Behalve de shorttrackers verschenen ook veel langebaners op het ijs. Thijsje Oenema reed in Erfurt een trainingswedstrijd over 500 meter en toonde daarbij aan dat het met de vorm wel goed zit. De Nederlands kampioene sprint bond de regerend wereldkampioene op de kortste afstand, Heather Richardson, aan de zegekar.

Flop

De Nederlandse vrouwen hadden hun relay bij de Invitation Cup al op overtuigende wijze op hun naam geschreven en niets leek een overwinning voor de mannen nog in de weg te staan. Een val in de slotfase van de wedstrijd gooide echter roet in het eten, waardoor Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Leon Bloemhof en Koen Slootweg genoegen moesten nemen met plek vijf.

Tijd

1.57,83 - Zoals gezegd liet Thijsje Oenema zich in Erfurt van haar beste kant zien. Dat gold in Inzell ook zeer zeker voor Marrit Leenstra. De rijdster van Team Corendon won de 1500 meter. Op zich niet per se heel bijzonder, maar de tijd waarin ze dat deed was dat wel. Dit seizoen was voorlopig alleen de Chinese Qishi Li in Calgary sneller op de schaatsmijl dan Leenstra.

Quote

‘Mijn dochter slaapt ook net zoveel als ik’ - De oorzaak van het feit dat Sjinkie Knegt het bij de Invitation Cup moest doen met alleen een afstandszege op de 1500 meter, zou voor een buitenstaander gezocht kunnen worden in het kersverse vaderschap van de Fries. Dat is volgens Knegt zelf echter allerminst het geval, want in tenminste een ding lijkt ze heel erg op haar papa.

Beeld

Dat shorttrack een harde sport is, is inmiddels wel bekend. Een foto om dat nogmaals aan te tonen, kan echter nooit kwaad. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan