Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 19 okt 2015

Dweilpauze: Tegenslagen en een mistige seizoensopening

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Neeke Smit

Nieuws van het weekend

De kop is eraf. Met de Holland Cup 1 is het langebaanseizoen in Nederland officieel begonnen. Op zaterdag pakten Jorien ter Mors, Janine Smit, Annouk van der Weijden, Daidai Ntab, Michel Mulder en Thomas Krol hun eerste afstandszeges van het seizoen.

Een dag later voegden Bo van der Werff, Lisa van der Geest, Sjoerd de Vries en Bob de Vries zich bij dat gezelschap. Daarnaast schreven Krol en Letitia de Jong op het Overijsselse ijs de IJsselcup op hun naam. Het zijn misschien niet de belangrijkste overwinningen die er te behalen zijn, maar je kunt ze maar beter binnen hebben.

Buitenlander in het nieuws

Havard Lorentzen moet nog even wachten tot zijn seizoen officeel van start gaat. De Noor ging tijdens een training in Inzell onderuit en sneed daarbij met zijn linkerschaats zijn rechteronderbeen over vrijwel de gehele lengte open.

De foto die de 23-jarige sprinter op Facebook plaatste, deed het ergste vermoeden, maar al met al lijkt het nog mee te vallen. Lorentzen hoopt binnen een maand weer te kunnen trainen.

Top

Ook Ireen Wüst kreeg tijdens de voorbereiding tegenslag te verwerken. De Brabantse kwam eerder deze zomer bij een fietstraining ten val, liep een hoofdblessure op, en moet het daardoor nog steeds rustig aan doen. Of de viervoudig olympisch kampioene op tijd fit is voor de selectiewedstrijden voor de eerste serie World Cups is dan ook de vraag.

Daarom kwam het nieuws dat Wüst haar eerste trainingswedstrijden van het seizoen had verreden, voor de fans als geroepen. En de rijdster van Team4Gold liet er direct geen gras over groeien. Oké, de tegenstand was niet altijd even groot, maar het is hoe dan ook lekker om je eerste twee wedstrijden te winnen.

Flop

Of Koen Verweij dit seizoen een wedstrijd gaat winnen, is maar zeer de vraag. Sterker nog: het zou zomaar kunnen dat de schaatsjaargang er voor de wereldkampioen allround van 2014 al op zit voodat deze begonnen is.

De kersverse Team4Gold-rijder is overtraind en mist in ieder geval het eerste deel van het seizoen. De wetenschap dat de overreaching waarmee Jorien ter Mors het gehele voorgaande seizoen aan de kant stond, ‘slechts’ een voorstadium is van overtraindheid, biedt echter weinig hoop voor Verweij.

Tijd

1.13,32 - Terug naar schaatsers die er wel goed voorstaan bij het begin van het seizoen. Over twee weken is het de beurt aan de Nederlanders, maar de Amerikanen reden afgelopen weekeinde in Salt Lake City hun selectiewedstrijden voor de World Cups. En een groot deel deed dat erg snel.

Brittany Bowe, Mitchell Whitmore en Joey Mantia toonden zaterdag al aan dat er, helemaal met het oog op de eerste twee ‘snelle’ wereldbekers, veel van ze verwacht mag worden, maar Heather Richardson was een dag later helemaal op stoom.

Haar tijd op de 1000 meter was niet alleen de snelste van dit seizoen. In de gehele voorgaande jaargang was alleen Bowe een keer sneller. Richardson zit nu iets meer dan zeven tienden van een seconde boven het wereldrecord, en dat halverwege oktober. Wanneer zijn die eerste twee World Cups ook alweer?

Quote

‘Het was heel erg wennen’ - Een nieuw seizoen betekent ook nieuwe namen bij de grote Nederlandse ploegen. Patrick Roest en Sanneke de Neeling zijn twee van die nieuwelingen. Nog maar net uit Jong Oranje en ze werken al samen met de grote mannen en vrouwen van Team LottoNL-Jumbo.

En dat is stiekem dus toch wel even wennen, gaf Roest toe en De Neeling moest bekennen best wel zenuwachtig geweest te zijn voor aanvang van de eerste training. Eerder kwam ook Daidai Ntab, die aansloot bij beslist.nl, met een vergelijkbaar verhaal.

Beeld

Nog even terug naar de Holland Cup. Op de tweede dag op ijsbaan De Scheg moesten de schaatsers niet alleen af zien te rekenen met elkaar, maar ook met de mist.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan