Tickets
Shop
Nieuws 08 okt 2015

Koreaanse bond ontziet vechtersbaas Sin

In Zuid-Korea is discussie ontstaan over de manier waarop de Koreaanse schaatsunie (KSU) is omgegaan met een vechtpartij in de nationale ploeg. De bond wordt een slappe houding verweten omdat de dader weg is gekomen met een waarschuwing.

Foto : Sander Chamid

De kwestie draait om een incident tijdens een training van de nationale shorttrackselectie van Zuid-Korea op 16 september. Tijdens een van de oefeningen zou een junior van de ploeg tegen de afspraken in een van zijn trainingspartners hebben ingehaald en daarbij diens enkel hebben getoucheerd. Dit kwam de junior vervolgens duur te staan.

De ploeggenoot, volgens de Korea Times de meervoudig wereldkampioen Da-Woon Sin (22), heeft zijn jonge collega vervolgens in elkaar geslagen. Vorige week werd duidelijk dat Sin voor zijn gedrag niet bestraft wordt, maar alleen een waarschuwing heeft gekregen.

De KSU heeft besloten om hem alleen te waarschuwen omdat een schorsing een deelname aan de Spelen in Pyeongchang over tweeënhalf jaar in de weg zouden staan. Het Koreaans Olympisch Comité staat namelijk niet toe dat er atleten naar de Spelen worden afgevaardigd die minder dan drie jaar voor het evenement geschorst zijn geweest.

Omdat Sin een belangrijke pion in de Zuid-Koreaanse ploeg is, wilde de KSU hem niet schorsen. In 2013 werd de Koreaan nog wereldkampioen. Hij won toen de 1000 en 1500 meter en het klassement. Voor de Spelen van Pyeongchang wordt hij in Korea als een serieuze medaillekandidaat gezien.

Slachtoffer

In hun uitleg over hun milde reactie wijst de atletencommissie van de bond bovendien beschuldigend naar de junior die niet had mogen inhalen en dus de gewelddadige actie van Sin had veroorzaakt. 

"Hoewel geweld op geen enkele manier getolereerd wordt, was het slachtoffer zelf wel de aanleiding tot de aanval. Aangezien de atletencommissie de aanvaller alleen kan straffen met een waarschuwing of een schorsing, heeft de commissie besloten dat een schorsing zijn misstap ver zou overtreffen. Daarmee was een waarschuwing de enige optie."

Wel liet de atletencommissie weten dat er andere maatregelen mogelijk zouden zijn tegen Sin via andere organisaties dan de KSU.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan