Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 09 okt 2015

Van rustige Rus tot opvliegende Koreaan

De Nederlandse shorttrackers hebben de Time Trials inmiddels achter de rug, maar zaterdag begint het nieuwe seizoen pas echt met de Invitation Cup. Ondanks de zomerstop gebeurde er de afgelopen maanden genoeg op shorttrackgebied. Schaatsen.nl zet het belangrijkste nieuws nog even op een rijtje.

Foto : Soenar Chamid

Terug van weggeweest 

Het leek een goed idee, maar er kwam niets van terecht. Jorien ter Mors zou in het na-olympische seizoen op de langebaan bijgestaan worden door coach Jillert Anema, terwijl ze als shorttracker onder de vleugels bleef van Jeroen Otter. Overreaching, het voorstadium van overtraining, dwong  de Twentse tijdens de voorbereiding een stapje terug te doen, maar uiteindelijk viel het hele seizoen  in het water.

Nu is Ter Mors terug, maar onder Anema zal ze niet meer schaatsen. Inmiddels is de constructie bedacht waarin de olympisch langebaankampioene op de 1500 meter onder contract bij Team AfterPay, maar Otter haar shorttrackcoach blijft. Het is afwachten of de samenwerking met twee trainers dit keer wel van de grond komt, maar dat komend seizoen voor Ter Mors een beter jaar wordt dan het afgelopen was, staat wel zo’n beetje vast.

Rust roest niet

Niet alleen Ter Mors was niet van de partij in het seizoen na ‘Sotsji’. Ook JR Celski verscheen niet op het ijs. De reden van de Amerikaan was echter totaal anders. Het was wel even mooi geweest vond de inmiddels 25-jarige rijder. Zijn lichaam en geest hadden naar eigen zeggen rust nodig.

Ondertussen voelt Celski zich blijkbaar weer helemaal in orde, want afgelopen augustus maakte hij na zeventien maanden zijn rentree tijdens de Desert Classic in Salt Lake City en dat hij het schaatsen in de tussentijd niet verleerd is, bewees hij razendsnel door zich eenvoudig te kwalificeren voor de eerste World Cups. 

Rustig aan

Viktor An liet zich afgelopen seizoen wel veelvuldig zien, maar deze jaargang zullen de fans van de tot Rus genaturaliseerde Zuid-Koreaan nog even geduld moeten hebben. De zesvoudig olympisch kampioen is volledig fit, maar geeft er de voorkeur aan om zich individueel voor te bereiden op het voor hem belangrijkste toernooi van het seizoen: de EK in eigen land.

Dat toernooi werd noodgedwongen verplaatst  van Moskou naar Sotsji. Gezien Ans prestaties tijdens de afgelopen Spelen, waar hij drie keer goud en een keer brons pakte, lijkt dat voor hem in ieder geval geen nadeel.

Losse handjes

Ondertussen mag Da-Woon Sin in zijn handjes knijpen dat hij er komende winter ook gewoon bij is. Die handjes van hem bleken tijdens een training in september namelijk aan de losse kant te zijn. De 22-jarige wereldkampioen van 2013 sloeg tijdens een training een jonge ploeggenoot in elkaar.

Het kwam hem gek genoeg alleen op een waarschuwing te staan omdat de Koreaanse bond een schorsing wilde voorkomen. Die schorsing zou hem namelijk van de Spelen van Pyeongchang hebben gehouden en daar verwacht de Koreaanse schaatsbond nu juist veel van hem.

Breuk

Yara van Kerkhof liep deze zomer nog even tegen een probleempje aan. Tijdens een fietstraining kwam ze ten val. Haar rijwiel had geen krasje, maar zijzelf brak haar sleutelbeen. Ze stond een paar weken langs de kant, maar heeft de training inmiddels weer kunnen hervatten en heeft haar ijsuren alweer gemaakt.

Carrièremove

Het kan allebei, als je Ter Mors heet in ieder geval: langebaan en shorttrack combineren. Voor de minder disciplinelenige rijders is een echte overstap de enige optie als ze hun geluk op de langebaan willen beproeven.

Afgelopen september maakte de Canadese shorttrackgrootheid Olivier Jean de keuze voor de 400-meterbaan. Hij wil zich richten op de mass start. In die wedstrijden zal hij een Belgische bekende tegenkomen, want Mathias Vosté gaat dezelfde weg bewandelen. Ook hij laat de shorttrackbaan achter voor de mass start en de langebaan. 

Afscheid

In het Nederlandse kamp zijn er twee rijders die de afgelopen zomer hebben besloten de shorttrackschaatsen voorgoed op te bergen: Rosalie Huisman en Jeroen Sonneveld.

Sonneveld kampte afgelopen jaar met de gevolgen van een scheenbeenbreuk. Hij liep daardoor een achterstand op in zijn fysieke ontwikkeling en merkte tijdens zijn terugkeer dat hij zijn droom, het halen van de Spelen, waarschijnlijk niet meer zou kunnen verwezenlijken.

Ook Huisman was vorige winter geblesseerd, na een kuitbeenbreuk, en merkte tijdens de periode dat ze niet kon schaatsen dat ze er eigenlijk wel klaar mee was. Klaar met topsport. Gelukkig had ze voor zichzelf al een plan-B klaarliggen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan