Tickets
Shop
Nieuws 09 nov 2015

Dweilpauze: Jacht op Wotherspoon en 'oranje zilvervloot'

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Soenar Chamid

Nieuws van het weekend

Het afgelopen weekeinde stond vooral in het teken van de tweede World Cup in het shorttrack. En ondanks dat beide relayploegen het moesten doen met een vijfde plaats, werd het voor Nederland een succesvol weekend in Toronto.

Dat Sjinkie Knegt voor een deel verantwoordelijk was voor dat succes zal inmiddels geen al te grote verrassing meer zijn. Ondanks dat de wereldkampioen nog altijd wacht op zijn eerste wereldbekerzege, toonde hij zich erg tevreden met het zilver op de 1500 meter.

Des te opmerkelijker was het andere ‘oranje-zilver’ waar Lara van Ruijven op de 500 meter voor zorgde. En dat bij haar eerste finale op dit niveau. Niet alleen voor de buitenwereld kwam dat onverwacht, maar ook zeker voor de 22-jarige Naaldwijkse.

“Dit had ik zelf niet zien aankomen. Als je me dit drie weken geleden had gezegd, had ik gevraagd of je gek was”, was het eerlijke commentaar van Van Ruijven na afloop. Het maakte de feestvreugde er niet minder om, aangezien de jonge rijdster zelfs in het hotel nog ‘helemaal hyper’ was vanwege haar prestatie.

Buitenlander in het nieuws                             

Pavel Kulizhnikov bewees een week voordat het internationale langebaangeweld echt losbarst, dat de hooggespannen verwachtingen voor de eerste World Cup in Calgary wel eens ingelost kunnen gaan worden.

De Rus vloog bij de Time Trials over hetzelfde Canadese ijs, zette een persoonlijke toptijd van 34,27 neer op de 500 meter en treedt daardoor toe tot de top-tien van snelste mannen ooit op die afstand. En dan was het dus nog maar een trainingswedstrijd. 

Jeremy Wotherspoon moet de komende dagen maar even extra gaan genieten van zijn status als wereldrecordhouder, want zijn 34,03 kan zomaar snel uit de boeken gereden worden.

Top

Daar waar het grootste gedeelte van zijn langebaancollega’s de oversteek naar Canada, voor de World Cup in Calgary, al hebben gemaakt, reed Jorrit Bergsma zaterdagavond in Deventer nog ‘even’ een marathon.

En hoe?! Een kleine versnelling van de olympisch kampioen op de tien kilometer bleek voldoende om de enige overgebleven concurrent, Robert Post, van zich af te schudden, waarna de Fries solo naar de finish reed.

Daarmee behaalde Bergsma niet alleen zijn eerste persoonlijke marathonsucces van dit seizoen, maar bezorgde hij zijn ploeg eveneens de eerste zege. Ook van Bergsma mag in Calgary dus het nodige verwacht worden.

Flop

De voorbereiding van Bianca Roosenboom op de wereldkampioenschappen inline-skaten loopt nog allesbehalve zoals gepland. Bij aankomst in het hotel in het Taiwanese Kaohsiung bleek er wegens een restauratie geverfd te worden. En laat juist Roosenboom al haar hele leven met een verfallergie kampen.

Een nieuw hotel bleek nog wel te vinden, maar daar bleef het voor wat betreft de verfproblematiek niet bij. Ook de borden langs de piste waarop de baanwedstrijden verreden worden, kregen een opknapbeurt. En dus moest Roosenboom voor haar trainingen noodgedwongen uitwijken naar de weg. Het is voor de 26-jarige Sprogrijdster te hopen dat ze haar portie tegenslag nu wel heeft gehad.

Tijd

Niet alleen Pavel Kulizhnikov toonde zich opvallend snel bij de Time Trials in Calgary. Een week voor de World Cup werd er zelfs al een wereldrecord verbroken, zij het officieus. Sverre Lunde Pedersen raasde op de 3000 meter over het ijs en dook met zijn 3.34,66 liefst 2,7 seconden onder de oude mondiale toptijd die zijn landgenoot Eskil Ervik in 2005 op het bord zette.

Omdat de drie kilometer in Calgary, mede vanwege de kwartetstart, geen officieel onderdeel is van het ISU-programma wordt het wereldrecord niet als zodanig erkent, maar dat is voor Pedersen slechts een klein smetje op de vreugde. De bevestiging dat hij er goed voor staat, is in ieder geval binnen.

Quote

Jorien ter Mors kwam in Toronto voor de eerste keer in anderhalf jaar tijd in actie bij een World Cup shorttrack en de Twentse liet meteen zien alweer goed mee te kunnen op dat niveau. Toch baalde de winnares van olympisch langebaangoud op de 1500 meter na afloop van de kilometer flink.

Ter Mors greep namelijk net naast een medaille. En dat ook nog eens door toedoen van een tegenstandster die de 25-jarige rijdster in kansrijke positie tegen de schoen van haar schaats trapte waardoor ze onderuit ging. Hoewel het niets zegt over haar vorm, was dat naar eigen zeggen toch ‘mooi klote’. Maar aangezien Ter Mors zo snel alweer in de top meedraait, zal die medaille niet lang op zich laten wachten.

Beeld

Het oranje leiderspak mag voor Janneke Ensing dan geen doel zijn. Na haar tweede marathonzege op een rij zit het wel weer iets steviger om haar schouders.

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan