Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2015

Dweilpauze: Records en schrikken van zege

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Francois Wieringa

Nieuws van het weekend

De voortekenen waren goed bij de World Cup in Calgary, maar op de eerste dag in Canada bleven de wereldrecords uit. Zou het er dan toch wéér niet van komen? Die vrees werd echter absoluut niet bewaarheid, want er gingen drie mondiale toptijden uit de boeken.

Op de kilometer was Brittany Bowe met 1.12,54 de eerste die onder haar eigen record dook, maar ze zag haar tijd even later al verbeterd worden door haar landgenote Heather Richardson (1.12,51). Op de 1500 meter was het wel raak voor de Amerikaanse van Team Stressless (1.51,59). Het duurde op vijf dagen na tien jaar, maar Cindy Klassen is niet meer de snelste vrouw ooit op de schaatsmijl.

Ook een ander stokoud record staat niet langer in de schaatsannalen. Sinds 9 november 2007 was er op de 500 meter niemand sneller dan Jerremy Wotherspoon. Tot zondag, toen Pavel Kulizhnikov na exact 34 seconden over de finish kwam. Helemaal geslaagd is de missie van de Rus nog niet, want de 34-secondengrens is nog altijd niet geslecht. Maar gelukkig hebben we Salt Lake City nog..

Buitenlander in het nieuws

Behalve het World Cup-seizoen langebaan gingen ook de wereldkampioenschappen inline-skaten afgelopen weekeinde van start. Veel schaatsers die ook goed op wieltjes uit de voeten kunnen, laten het toernooi in Kaohsiung, vanwege de ongelukkige planning, links liggen, maar Alexis Contin niet.

Die keuze leverde hem meteen succes op, want op de openingsdag in Taiwan, die vooral Colombiaanse zeges opleverde, greep de Fransman van Team Clafis het goud op de vijftien kilometer afvalkoers.

Top

Niet alleen in Calgary stond er een World Cup op het programma. In Groningen kregen de junioren hun internationale seizoensopening voorgeschoteld en de leden van het vernieuwde Jong Oranje, dat nu gevormd wordt door rijders van de verschillende RTC’s, lieten zich direct van hun beste kant zien.

Vooral Marcel Bosker was op dreef. De achttienjarige rijder toonde zich zaterdag, door in de woorden van bondscoach Jetske Wiersma ‘boven zichzelf uit te stijgen’ afgetekend de beste op de 3000 meter en verbeterde tegelijkertijd het baanrecord. Een dag later mocht Bosker nog eens twee wereldbekerzeges op zijn palmares bijschrijven, door ook de 1500 meter en de mass start te winnen.

Behalve Bosker kreeg ook Esther Kiel het nodige eremetaal omgehangen. Brons op de 3000 en de 1500 meter en zilver op de mass start. Tel daar het zilver en het brons bij op dat Jong Oranje op de teamsprint pakte en we mogen concluderen dat het ook met het talent wel goed zit in Nederland.

Flop

Sven Kramer meldde zich af, Wouter olde Heuvel was geblesseerd en de problemen met Jorrit Bergsma zijn nog altijd niet uit de wereld. Dus begon de Nederlandse mannenploeg in Calgary met Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga aan de team pursuit.

De kans op succes van het gelegenheidstrio was echter al snel verkeken toen Stroetinga zijn ploeggenoten vlak na de start niet kon volgen. Nadat de Clafis-rijder even daarna ook nog onderuit ging, gaven de mannen er maar helemaal de brui aan.

Het is te hopen dat de ploeg van bondscoach Geert Kuiper bij de World Cups in Inzell en Heerenveen beter voor de dag komt, want er dient plaatsing voor de WK Afstanden afgedwongen te worden. Lukt dat niet dan wordt de anticlimax voor de olympisch kampioen alleen maar groter.

Tijd

Goede tijden waren er voldoende afgelopen weekend. De wereldrecords van Richardson en Bowe, het baanrecord van Bosker.. Maar ondanks dat het haar geen podiumplaats opleverde, mag de tijd die Jorien ter Mors neerzette op de 1000 meter niet ongenoemd blijven.

De 1.12,66 die de Twentse in de Olympic Oval liet noteren, betekende een dik Nederlands record, dat tot zaterdag met 1.13,33 op naam stond van Ireen Wüst. Ter Mors moest er naar eigen zeggen diep voor gaan, dieper dan ooit zelfs.

De olympisch kampioen op de 1500 meter moest het verder doen met de ondankbare vierde plaats, maar met de wetenschap dat ze nog niet eens op honderd procent van haar kunnen zit, lijkt de kans groot dat Richardson en Bowe er de komende jaren een geduchte concurrent bij zullen krijgen. 

Quote

‘Dat het genoeg was om te winnen, daar schrok ik van’ - Gerben Jorritsma liet bij de KNSB Cup in Enschede al zien bij de beste Nederlanders te horen op de 1000 meter, maar dat hij bij zijn eerste kilometer op World Cup-niveau meteen zou winnen, had niemand vooraf kunnen bedenken.

Niet in de laatste plaats de jonge LottoNL-Jumborijder zelf. Na de race van Jorritsma, die eindigde in 1.07,20, stonden er nog vijf ritten op het programma en het leek vrijwel zeker dat er wel iemand sneller zou rijden.

Wereldrecordhouder Shani Davis en olympisch kampioen Stefan Groothuis slaagden er allebei niet in, maar dan in ieder geval wereldkampioen sprint Pavel Kulizhnikov toch wel? Ook de Rus beet zich echter stuk op de tijd van Jorritsma, die daarna wel even van de schrik moest bekomen.

Beeld

Gary Hekman zat vrijdag tot diep in de nacht voor de buis gekluisterd om het nieuws over de aanslagen in Parijs te volgen. Nog geen 24 uur later won de rijder van Team Van Werven de KPN Marathon Cup-wedstrijd in Haarlem, maar ook toen was hij met zijn gedachten in Frankrijk.

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan