Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 nov 2015

Dweilpauze: Teleurstelling en gieren van het lachen

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Sander Chamid

Nieuws van het weekend

Het schaatsweekend stond voor het overgrote deel in het teken van de KNSB Cup, de wedstrijd die gold als selectiemoment voor de eerste serie van vier World Cups. Op iedere afstand plaatste de top-vijf zich voor de internationale krachtmetingen in Calgary, Salt Lake City, Inzell en Heerenveen.

Op de eerste dag in Enschede voltrok zich direct een waar slagveld. Grote schaatsers als Michel Mulder en Jan Smeekens (500 meter), Ireen Wüst (1500 meter) en Jan Blokhuijsen (5000 meter) vielen bijvoorbeeld buiten de boot en in de dagen daarna overkwamen onder meer Margot Boer (500 meter) Hein Otterspeer, Ronald Mulder en opnieuw broer Michel (1000 meter) en Douwe de Vries (10.000 meter) hetzelfde.

Waar er verliezers zijn, zijn er uiteraard ook winnaars. De grootste winnares van het weekend was toch wel Jorien ter Mors. Koud weer op het ijs na een jaar aan de kant gestaan te hebben, won de Twentse de 500 - waarbij de tweede omloop al niet meer nodig was - en 1000 meter en als klap op de vuurpijl ook nog de nieuw in het leven geroepen KNSB Cup voor haar bijzonder sterke optreden op de kilometer.

Het waren echter niet alleen de langebaners die in actie kwamen de afgelopen dagen. In Utrecht wonnen Gary Hekman, Janneke Ensing en Luuc Bugter bij de beloften de KPN Marathon Cup, al dacht Arjan Stroetinga even dat hij de eerstgenoemde rijder verslagen had.

En waar Ter Mors zich op de langebaan plaatste voor de World Cups, daar stond voor haar shorttrackcollega’s de eerste wereldbekerwedstrijd op het programma. Sjinkie Knegt pakte zilver op de 1500 meter en herhaalde dat met de relayploeg. Ook Suzanne Schulting liet zich van haar beste kant zien, maar greep in haar eerste WB-finale net naast eremetaal.

Buitenlander in het nieuws

Ondanks dat hij een Japanse moeder heeft, hoort Kai Verbij normaal gesproken niet thuis in de categorie ‘buitenlander in het nieuws’, maar voor deze keer maken wij een uitzondering. De rijder van beslist.nl wordt namelijk al enige tijd op de voet gevolgd door een Japanse cameraploeg. En nog voor een vrij groot televisieprogramma ook.

Zo ook bij de KNSB Cup in Enschede. Behalve de reportage die de Japanners over hem maken, is het feit dat Verbij zich op zowel de 500 als de 1000 meter plaatste voor de World Cups goed voor zijn naamsbekendheid in het verre oosten. Misschien dat Michel Mulder in de toekomst dan cadeau’s voor zijn 21-jarige teamgenoot aan moet nemen in plaats van andersom.

Top

Niet alleen Jorien ter Mors was op dreef in Enschede. Gerben Jorritsma beleefde misschien wel zijn definitieve doorbraak. Ondanks een naar eigen zeggen ‘gruwelijk hoog niveau’, is de jonge LottoNL-Jumborijder er bij de World Cups bij op de 500, 1000 én 1500 meter. Vooral zijn zege op de schaatsmijl kwam als een verrassing. Voor de buitenwacht, maar ook zeker voor Jorritsma zelf.

Flop

Ireen Wüst twijfelde lang over of ze überhaupt wel van start zou gaan bij de KNSB Cup. Een hoofdblessure die ze opliep tijdens de voorbereiding speelde haar nog behoorlijk parten. De laatste anderhalve week voelde de Brabantse zich echter een stuk beter en dus toog ze vol goede moed naar Enschede.

Er kwam echter niets van Wüsts KNSB Cup terecht. Een zevende plaats op de 1500 meter, dat is niet iets dat je verwacht van de viervoudig olympisch kampioene. Dat vindt ze zelf net zo goed. “Het leek niet op schaatsen” en “ik heb gefaald”, waren de harde woorden aan haar eigen adres.

En dus kwam ze een dag later tot de conclusie dat het beter was om het voor het weekend maar voor gezien te houden. De klap kwam volgens haar coach Rutger Tijssen hard aan. En voor haar fans ook, want World Cups zonder Wüst worden wennen.

Tijd

1.10,64 - Ids Postma pakte in 1998 olympisch goud op de 1000 meter bij de Spelen in Nagano. De tijd die de inmiddels 41-jarige Fries neerzette was 1.10,64. Zeventien jaar later, tijdens de KNSB Cup, kwam Michel Mulder in exact dezelfde tijd over de finish.

Olympisch goud viel er vanzelfsprekend niet te halen, maar dit keer was het zelfs bij lange na niet voldoende voor plaatsing voor de World Cups. Mulder eindigde slechts als elfde. Tijden veranderen zullen we maar zeggen.

Quote

‘Het is om te gieren’ - Waar de winnaar van olympisch brons op de 1000 meter bij de mannen in Sotsji op die afstand niet naar de World Cups mag, daar gaat Linda de Vries bij de vrouwen wel. Linda de Vries? Ja, Linda de Vries!

En dat ook nog eens nadat ze zich niet plaatste op de 1500 en de 3000 meter. Ook bij De Vries zelf overstijgt de verbazing over haar prestaties op de sprint de vreugde, maar erom lachen kan de rijdster van Koopjesdrogisterij.nl zeker.

Beeld

Erben Wennemars werd zondag veertig jaar, maar kwam zaterdag bij de KPN Marathon Cup in de Beloftedivisie in actie. Daarbij kwam hij niet bepaald ongehavend uit de strijd.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan