Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 11 nov 2015

Jong Oranje 'nieuwe stijl' staat voor vuurdoop

Van oudsher was Jong Oranje een ploeg met talenten die het hele seizoen gezamenlijk optrokken. Deze jaargang is alles anders en is het team van bondscoach Jetske Wiersma een verzameling van schaatsers van de verschillende Regionale Talentencentra (RTC's) die aan de selectiecriteria van de KNSB voldaan hebben. Komend weekeinde ondergaat de equipe haar vuurdoop bij de World Cup junioren in Groningen.

Foto : Sander Chamid

Hoewel de werkwijze bij Jong Oranje anders is dan voorheen en sommige leden van de selectie voor het eerst met elkaar in een ploeg zullen zitten, verwacht Wiersma niet dat dat van invloed zal zijn op de prestaties.

“Het is natuurlijk altijd afwachten hoe het zal gaan, maar in het verleden plaatsten schaatsers van buiten Jong Oranje zich ook wel eens voor de World Cups. Die hadden daarvoor dan ook nooit met elkaar getraind, dus dat is niet helemaal nieuw”, zegt de bondscoach tegenover schaatsen.nl.

Bovendien krijgen de junioren in de aanloop naar internationale wedstrijden voldoende kansen om elkaar beter te leren kennen. “Je gaat daar natuurlijk al een paar dagen eerder heen, dus dan train je ook samen. We verwachten daarom ook geen problemen”, aldus Wiersma.

Manager

Vanwege de veranderde werkwijze is ook de rol van bondscoach anders. In tegenstelling tot haar voorgangers is Wiersma nu meer manager dan trainer en is haar rol enigszins vergelijkbaar met die van bondscoach van een voetbalelftal. “Ook voor mij is dat wennen, want vanuit mijn tijd als trainer bij Gewest Zuid-Holland ben ik gewend om dag in dag uit een ploeg onder mijn hoede te hebben.”

Om die verbondenheid toch tot stand te brengen, laat Wiersma haar gezicht regelmatig zien bij de verschillende RTC’s. “Het is namelijk wel belangrijk dat je de sporters net zo goed leert kennen als je zou doen als je dagelijks met ze werkt. Het zijn toch hun eigen trainingsprogramma’s waarmee ze zover zijn gekomen en dat is bij elke ploeg natuurlijk iets anders.”

Assistent

Een ander aspect dat Wiersma kan helpen bij het teamproces is dat ze telkens geassisteerd wordt door een trainer van een van de RTC’s, in het geval van de World Cup in Groningen Sjoerd Geraets, die bij RTC Noordwest samenwerkt met vier leden van de selectie, te weten Isabelle van Elst, Naomi Weeland, Danouk Bannink en Esther Kiel.

“Zo iemand kan aangeven hoe afzonderlijke schaatsers bij wedstrijden als persoon zijn en hoe je het beste met ze om kunt gaan. Op die manier hoef ik dat dus niet helemaal opnieuw uit te vinden”, zegt Wiersma die voor de Word Cup in Berlijn waarschijnlijk een assistent meeneemt die bij RTC Noord met de vier Jong Oranje-heren Niek Deelstra, Mark Nomden, Joep Baks en Marcel Bosker werkt.

Potentie

Wat er in het openingsweekend van het internationale langebaanschaatsen verwacht kan worden van het Nederlandse team, dat verder bestaat uit Tom Kant van Gewest Friesland en RTC Oost-rijdster Marit Steunenberg, is volgens Wiersma lastig te voorspellen.

“Het is namelijk altijd afwachten welke buitenlandse schaatsers in worden gezet. Omdat deze World Cup voor sommige landen, zoals Japan, een selectiemoment is voor de Jeugd Olympische Spelen worden er wel veel sporters verwacht en dat zullen niet de eerste de besten zijn. Maar we hebben zeker een hoop potentie in de ploeg, dus het wordt spannend.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan