Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 15 nov 2015

Wiersma: 'Bosker steeg echt boven zichzelf uit'

Voorafgaand aan het World Cup-weekend voor junioren was het voor de bondscoach van Jong Oranje, Jetske Wiersma, moeilijk om aan te geven wat ze kon verwachten van haar ploeg. Het goud, zilver en de twee keer brons dat de Nederlanders op de openingsdag pakten, voelde dan ook als een aangename verrassing.

Foto : Sander Chamid

“Dit is super, echt heel gaaf”, zegt een hoorbaar enthousiaste Wiersma in gesprek met schaatsen.nl.

Vooral de manier waarop Marcel Bosker de zege greep op de 3000 meter stemde tevreden. De achttienjarige rijder van RTC Noord won in 3.51,09 en verbeterde tegelijkertijd het baanrecord.

“Hij steeg echt boven zichzelf uit. We hadden vooraf bedacht dat hij zou proberen om dat record te rijden, maar hij reed gewoon nog twee seconden harder dan de tijd waar hij zich op richtte”, aldus Wiersma die haar debuut maakte als bondscoach.

Daar kwam nog eens bij dat de omstandigheden op Kardinge behoorlijk zwaar waren. “Dat een podiumplaats erin zou zitten, wisten we vooraf wel, want Marcel behoort op deze afstand tot de beteren, maar dat hij hier met zo’n overmacht wint, is echt een hele sterke prestatie”, vervolgt Wiersma.

Esther Kiel

Het was niet alleen Bosker die op dreef was bij de opening van het wereldbekerseizoen. Ook Esther Kiel liet zich van haar beste kant zien met brons op de drie kilometer. “Ze reed al een hele goede 1000 meter met een persoonlijk record (negende in 1.22,37, red.) en dat is dus vrij bijzonder onder deze omstandigheden. Dat gaf dan ook veel vertrouwen voor de drie kilometer”, zegt Wiersma.

Op die afstand moest Kiel alleen Mei Han uit China en de Japanse Ayano Sato voor zich dulden. “Esther reed ook echt heel netjes”, blikt de coach tevreden terug. “Die Aziatische dames waren dan wel net een maatje te groot, maar wie weet wat de toekomst brengt. Voor nu is een podiumplaats al heel netjes.”

Teamsprint

Na het individuele succes sleepten de Nederlanders ook nog als team medailles in de wacht. Op de teamsprint veroverden de mannen het zilver en pakten de vrouwen brons. “Dat de dames super dicht achter de nummer één eindigden, maakt het nog mooier. Dat geeft vertrouwen en we zijn er nu al op gebrand om over twee weken in Berlijn toe te slaan”, blikt Wiersma vast vooruit op de volgende World Cup.

Zondag staan echter nog de 500 en 1500 meter en de mass start op het programma en het succes van de eerste dag in Groningen smaakt naar meer. “Een aantal van ons gaan dan hun favoriete afstand rijden, dus dan zouden ze wellicht iets hoger kunnen eindigen. Marcel moet op de 1500 meter natuurlijk ook weer goed meekunnen en Esther is ook aardig in vorm, dus wie weet wat zij er nog uit kan persen. Het wordt wéér spannend, maar de sfeer zit er in ieder geval goed in.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan