Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 10 feb 2015

Anema: 'Jorien is nooit bij de ploeg geweest'

Dat Jorien ter Mors is weggegaan bij Team Clafis betreurt coach Jillert Anema, maar is de onvermijdelijke uitkomst van de afgelopen maanden. Ter Mors maakte in feite geen deel uit van de ploeg. "Het is jammer, maar ze is nooit bij de ploeg geweest", zegt hij. "Maar de paar keren dat ik haar gesproken heb, vond ik het een fijne meid."

Foto : Sander Chamid

Die keren dat de Clafis-coach Ter Mors gesproken heeft zijn bijna op de vingers van een hand te tellen. Al stond ze op de loonlijst van zijn ploeg, Anema heeft nooit als coach met haar kunnen werken.

In het voorjaar van 2014 zag het er mooi uit. Ter Mors had aangegeven dat ze graag meer wilde gaan langebaanschaatsen en Team Clafis met Anema voorop wilden haar daarin bijstaan. "Dat was een mooie uitdaging voor ons. Wij hebben routine om te werken met meerdere disciplines. En zij wilde het graag."

Een belangrijke voorwaarde was echter de samenwerking met Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackers. Die samenwerking kwam nooit van de grond. Onder andere door de 'overreaching' van de olympisch kampioene. Otter nam in het revalidatieproces het voortouw en koppelde nauwelijks iets terug aan de langebaancoach. "Hij zei dat hij het zelf wel kon er er niemand bij nodig had."

'Had graag geholpen'

Anema hield zich naar eigen zeggen op de achtergrond. "En dat terwijl ik dertig jaar ervaring heb in het ziekenhuis en daarvan zes jaar met overspannen mensen. Ik had graag geholpen, maar dat is niet gebeurd." Toch drong hij niet aan. "Het gaat om dat meiske, niet dat ik mijn ei kwijt kan."

Dat is ook de reden dat het contract met Ter Mors niet eerder werd verbroken. "Je wil het beste voor iemand. En ik heb echt het idee dat we haar beter kunnen maken. Bovendien is het een fijne meid en rijdt ze goed. Dan houd je de deur toch wat langer open."

Uiteindelijk ging de deur vanuit Clafis toch dicht, al blijft er een kiertje als Ter Mors zich wil conformeren aan een situatie waarin Anema hoofdcoach is. "Als ik de leiding heb, dan wil ik van daaruit wel samenwerking", zegt hij. "Ik ben dat al gewend, zo werk ik nu ook samen met Aart van der Wulp."

Ook in die keuze heeft hij Ter Mors niet onder druk gezet. "Ik heb me teruggetrokken. Zij moet kiezen en als het samen niet lukt en zij voor Jeroen Otter kiest dan is dat volledig legitiem. Hij heeft laten zien dat hij haar goed kan laten schaatsen", besluit Anema. "Maar ik had wel graag geholpen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan