Een aantal grote verschuivingen binnen de ploeg van Orie was niet te missen. Opvallend waren de ervaren rotten die het veld moesten ruimen. Ingewisseld voor nieuwe schaatsers voor wie hun beste resultaten hopelijk nog in het verschiet liggen. Snellink maakte de verjonging van dichtbij mee. Hij ziet dat het team ten goede komen. Met Merijn Scheperkamp is Snellink nu een van de meest ervaren rijders binnen Team Essent.

“Ik ervaar het positief met veel jonge mensen erbij. We hebben een gemotiveerde ploeg waarvan alle koppen dezelfde kant op staan. Het is een groep die hard wil werken en dat is ook nodig. Sommige mensen waren al ervaren en wisten wat ze moesten doen. Dat verschilde nogal van de jongere rijders. Het voelde niet alsof er een gezamenlijke strategie was. Nu zijn we als team één geheel met de neuzen in de juiste richting. We maken als team stappen, niet alleen individueel”, vertelt Snellink.

Het vernieuwde teamgevoel moet Snellink individueel helpen terug te komen. In seizoen ‘22/’23 schreef hij nog het wereldbekerklassement lange afstanden op zijn naam, maar afgelopen jaar bleven de resultaten uit. “Absoluut niet het seizoen dat ik voor ogen had”, licht Snellink toe. “Zoiets mag niet nog een keer gebeuren. Het was vooral een fysiek probleem, niet mentaal. Wat het precies was houd ik voor mezelf. We zijn erachter gekomen toen het seizoen al begonnen was en dat maakte het lastig om beter te kunnen worden. Ik kon daardoor geen resultaten rijden. We hebben het nu onder controle en het gaat weer goed met mij.”

Beau Snellink in het geel-zwart van Team Jumbo
Beau Snellink haalde brons op het NK Allround 2024, maar kende verder een teleurstellend seizoen | Foto: Soenar Chamid

Voor Snellink was het niet spannend of hij bij Team Essent zou mogen blijven rijden, ondanks zijn resultaten. Hij tekende vorig jaar al een contract tot 2026. Desondanks is Snellink extra gedreven om zichzelf opnieuw te bewijzen. “Ik heb veel in me en wil laten zien wat ik kan. Ik zet er nu een tandje bij, het trainingsschema is aangepast, en ik heb de balans gevonden. Als je meer traint, betekent dat namelijk ook dat je meer rust moet pakken, haha”, lacht Snellink. “De ontspannenheid die ik nu voel is voor mij belangrijk om verder te groeien.”

In dat proces om te verbeteren kan Snellink ook een belangrijke rol kan vervullen in de ploegenachtervolging. Daarover zijn er met bondscoach Rintje Ritsma goede afspraken gemaakt, onder andere over de vernieuwde trainingsmethoden. “We oefenen nu wekelijks met dezelfde drie man: Patrick Roest, Chris Huizinga en ik. Daarnaast trainen er ook andere gasten die kans maken.

De nuchtere Snellink hoopt zichzelf snel van z’n beste kant te laten zien. Hij wil weer knetterhard rijden met goede tijden tot gevolg. Of het er veelbelovend uitziet? “We hebben nog geen wedstrijd gereden, dus laten we dat eerst afwachten”, aldus Snellink.