In de herkansingen van zaterdagmorgen kan met name Kay Huisman wel een paar opstekers gebruiken. De Monsternaar rijdt gretig, maar vergaloppeert zich daardoor ook gemakkelijk in zijn races. Typerend voor zijn bewijsdrang waren de pirouette en daar achteraan de val op de 1000 meter in de heats. Tijdens de voorronde nam hij te weinig initiatief en mocht hij van geluk spreken dat er elf tijdsnelsten van twaalf manches die op de derde plaats finishten, door mochten naar de heats.

Huisman (foto boven) had er duidelijk van geleerd. Hij werkte zich in zijn heat via een paar handige manoeuvres op tot de tweede stek, die voldoende zou zijn om de kwartfinales te bereiken. Op anderhalve ronde van het einde bleef hij echter met een schaatspunt in het ijs steken, zo zijn verder goede optreden verknallend. Op 500 meter kwam hij niet langs de drie rijders voor hem en dat betekende zijn tweede herexamen van de dag.

Foto: Dennis Kruijswijk - KNSB

Sjinkie Knegt mag op de 1000 meter opnieuw bewijzen dat hij het hoofdtoernooi waard is. Zijn eerste rit van de dag (ook de openingsrace van deze World Cup) verliep crescendo, al waren de tegenstanders daar ook naar. Ook de opponenten in de ronde richting kwartfinales hoefden eigenlijk geen probleem te zijn. Na een chaotische race met veel positiewisselingen passeerde de Schicht van Bantega – die al vroeg het vaantje streek – als vierde de streep: veroordeeld tot de energieverslindende tussenronden.

Dat zou Jens van ’t Wout niet zo erg hebben gevonden, als zijn naam aan de tombola op de 500 meter zou worden toegevoegd. De Nederlandse smaakmaker in de vorige World Cups gleed echter al in de voorronde, soeverein leidend in zijn groep, onderuit en was meteen uitgeschakeld.

Wie eveneens viel, maar dat nog niet hoefde te bekopen met een vroegtijdig einde, was Yara van Kerkhof. Ze crashte op de eerste 1500 meter-kwalificatie (er waren er twee vrijdag) door een voor haar over het ijs glijdende tegenstandster. Omdat ze wat te ver achter in de pack schaatste, was er geen sprake van advanced, oftewel vrije doorgang naar de halve finales.