Vrijdagmiddag stonden al enkele toppers op het ijs, maar ook op zaterdag werden de benen getest, met name door de atleten van Team IKO X2O. Joy Beune finishte de 3.000 meter in 4.01,96, vergelijkbaar met haar eerste drie kilometer afgelopen winter (4.01,51). Internationaal gezien is ze veruit de snelste vrouw op die afstand, Reina Anema (4.10,12) had die eer tot zaterdag. Daarbij opgemerkt dat nog weinig schaatssters de drie kilometer gereden hebben. Robin Groot zette zaterdag de derde tijd mondiaal neer met 4.10,62.

Bij de mannen was Stijn van de Bunt de rapste tijdens de testwedstrijd, hij zette een pr neer van 3.42,62. Hij was daarmee twee seconden langzamer dan Marcel Bosker en Patrick Roest, die hetzelfde onderdeel zaterdag reden tijdens het NK Clubs. Bosker troefde opvallend zijn teamgenoot nipt af: 3.40,78 om 3.40,93. Ook op zaterdag, maar dan aan de andere kant van de wereld, was Casey Dawson op de hooglandbaan van Salt Lake City nog iets sneller: 3.40,68.

De uitslagen van de testwedstrijden en van het NK Clubs zijn terug te vinden op schaatsen.nl/uitslagen-langebaan.

Niki Wories haalt al punten voor EK
Na tweeënhalf jaar afwezigheid stond Niki Wories dit weekend voor het eerst weer op het internationale kunstschaatstoneel tijdens de Budapest Trophy. De Nederlandse genoot van haar optredens en bracht al haar passie over op het ijs. Haar korte kür werd beloond met een score van 47,22, een paar punten lager dan ze enkele weken geleden op eigen bodem had laten zien. De vrije kür werd beoordeeld met 101,76, waarmee ze juist weer hoger scoorde dan in Dordrecht en de minimaal vereiste score voor het EK binnenhaalde. Met in beide küren nog een val, is er nog genoeg winst te behalen voor de 28-jarige Almeerse. Of ze in januari werkelijk mag afreizen naar het EK in het Estse Tallinn is niet zeker. Daarvoor moet ze nog officieel uitgezonden worden door de KNSB. Maar dat ze kort na haar rentree en zo vroeg in het seizoen al haar punten binnen heeft voor het eerste internationale kampioenschap, is een knappe prestatie.

Niki Wories
Haar eerste internationale wedstrijd en ze heeft haar punten voor het EK al binnen. | Foto: Pietures.nl

Daria Danilova en Michel Tsiba stonden dit weekend op het ijs tijdens de Tayside Trophy. In het Schotse Dundee kwam het kunstrijdpaar tweemaal ten val tijdens de korte kür, waardoor de score bleef steken op 52,69 punten. Ook in het vrije programma zaten verschillende fouten. Daar werden ze beoordeeld met 94,55 punten. In een veld van zeven zetten ze uiteindelijk de vierde score neer. Nummer zes van het afgelopen WK, de Italianen Sara Conti en Niccolo Macii waren veruit de beste met 198,59 punten.

Dichter bij huis werd in Den Bosch de eerste KNSB Cup van het seizoen gereden. Bij de ijsdansers zetten Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen de beste scores neer: 139,86 punten. Hun concurrenten Hanna Jakcus en Alessio Galli moesten in beiden dansen iets toegeven en eindigden nipt achter het andere koppel met 138,34 punten. Angel Delevaque was niet geheel verrassend de beste juniore met 148,35 punten. Roos van der Pas haalde de hoogste score in de categorie senioren vrouwen (101,92).