Ze hebben er serieus werk van gemaakt, de werkgroep die strijdt voor het behoud van kunstijsbaan Kardinge. Zowel van het bidbook zelf, dat boordevol boeiende feiten en cijfers staat, als van de enthousiaste presentatie in het stadhuis van Groningen, voor een volle publieke tribune. Inleider namens BIJK Hein Schepers, voorzitter van de Sven Kramer Academy Groningen, trok het ene na het andere verenigingsjackie uit, eindigend met de noodkreet: “Laat ons niet in ons hemd staan.”
De gemeenteraad van Groningen, die medio volgend jaar een knoop doorhakt over de toekomst van de kunstijsbaan, kreeg serieus leesvoer mee naar huis. Zoals gemeld staat de toekomst van ijsbaan Kardinge ter discussie. Het sportcomplex, met daarin ook een zwembad en sporthal, is ruim dertig jaar oud en economisch afgeschreven. De vraag is: komt er nieuwbouw of renovatie, en is daarin nog wel plaats voor een ijsbaan?
Als het aan BIJK ligt, bestaat daar geen twijfel over. Die ijsbaan moet ook in een nieuw Kardinge terugkeren. Dat maakte de werkgroep in juni al duidelijk, toen ze een door ruim 15.000 mensen ondertekende petitie aanbod op een Markt vol actieve schaatsers. Nu onderbouwt BIJK zijn pleidooi met een indrukwekkend bidbook, 24 pagina’s tekst én foto’s waar het schaatsplezier voor jong en oud vanaf spat en de cijfers voor zich spreken.
De Martinistad heeft een schaatstraditie die teruggaat naar 1862, toen de IJsvereniging Groningen (YVG) werd opgericht. Sinds 1993 is de schaatssport thuis in het overdekte Kardinge, dat jaarlijks 150.000 recreatieve schaatsers trekt. Op de ijsbaan zijn 120 bij de KNSB aangesloten clubs actief. Hiervan trainen 15 schaatsverenigingen wekelijks op de 400 meterbaan. Zij hebben samen ruim 3000 leden, waaronder 700 jeugdleden en 600 studenten.
En dan heb je nog de ijshockeyers van GIJS, shorttrackers van SCG en kunstschaatsers van KCG, die schreeuwen om een tweede ijsvloer van 30x60 meter. Wat nu, zo wilde het CDA graag weten, als de ijsbaan in Groningen verdwijnt? “Dan zullen de meeste verenigingen ook verdwijnen”, was het antwoord van Schepers. “Het schaatsen is hier dan gedoemd om uit te sterven.”
Zo’n scenario zou slecht zijn voor heel de stad, toont BIJK aan het bidbook. Want schaatsen brengt mensen in beweging. Dat helpt tegen overgewicht, is goed voor de gezondheid en zorgt voor sociale cohesie. Elke euro die je als gemeente investeert in sport, zo leert de SROI-index (social return on investment), levert in Groningen bijna drie euro aan maatschappelijke waarde op. En 84 procent van de Groningers beschouwt de ijsbaan op Kardinge als onmisbaar.
Het bidbook bevat nog meer interessante cijfers, opgeduikeld uit diverse rapporten, die alle de kracht van de schaatssport in Groningen onderstrepen. BIJK toont bovendien aan dat een nieuwe ijsbaan helemaal geen 100 miljoen euro hoeft te kosten, zoals enkele politieke partijen hardop beweren. Als je kijkt naar recent gebouwde ijsbanen is een investering van 60 miljoen euro vermoedelijk al toereikend.
“In het Poolse Zakopane wordt een topsporthal gebouwd voor 50 miljoen euro”, zei Enne Feenstra, voorzitter van YVG en mede-opsteller van het bidbook. “Wij vinden het belangrijk om dit te laten zien, want als je een besluit neemt, doe dat dan op basis van realistische cijfers.” BIJK benadrukt ook dat er nog speelruimte is, als je de afschrijvingstermijn verlengt of kiest voor alternatieve financiering. Ook liggen er kansen voor verduurzaming, zodat je het energieverbruik stevig kunt terugdringen.
Het bidbook biedt kortom volop studiemateriaal voor de plaatselijke politici. “Dank dat wij ons verhaal hebben mogen vertellen”, zei Piet Manning, voorzitter van de STV, die namens BIJK het laatste woord kreeg. “Maar u bent nog niet van ons af. Wij hebben nog acht maanden om u maandelijks, wekelijks of dagelijks lastig te vallen.” Hij nodigde de raadsleden uit voor een schaatsclinic op Kardinge, ‘zowel voor beginners als gevorderden en onder leiding van goede trainers’. “We’ll meet again!”