Misschien kwam dat nog het best aan het licht in de laatste discipline van het vrijdagprogramma, de mannenrelay. Het Nederlands kwartet stroomde door naar de halve finale, maar daar was onnodig veel kunst- en vliegwerk voor nodig. Na een bizarre race, met twee bijna hilarisch te noemen crashes in korte tijd van Sven Roes die tot een Comedy Capers-achtige achtervolging leidden, kon bondscoch Niels Kerstholt opgelucht ademhalen. TeamNL finishte als tweede (achter de Britten), waar het net zo goed een diskwalificatie wegens verkeerd wisselen of wat dan ook had kunnen zijn.
Dankzij het scherp opletten van Daan Kos en Jens van ’t Wout die onmiddellijk reageerden op de hachelijke momenten ontstaan door de valpartijen van Roes, werd er juist afgetikt en kon er worden door geracet. “Anders was dit nooit meer goedgekomen”, constateerde Kerstholt terecht, die het een ‘ontsnapping door het oog van de naald’ noemde. De alertheid bij het vallen en aftikken bleek prima, maar “daarna ging er een paar dingen goed mis. Onderlinge communicatie bijvoorbeeld, of de manier waarop een aflossing geschiedde tussen Jens en Daan. Op dit niveau viel het de herstellen; rijd je in de World Tour, dan ben je geheid weg. Dat is zonde. Kortom, hier moeten we het nog over hebben in de nabespreking”, kondigde de Utrechter aan.
In dat onderhoud met de gehele ploeg ligt het voor de hand dat het onrustige koersgedrag van Roes – voor het eerst terug in een internationale competitie van enige naam sinds 2022, vanwege langdurig blessureleed – een hoofditem moet zijn geweest. Kalmte kan een team redden in een hectisch onderdeel als de aflossing doorgaans is. Roes zelf kwam op de proppen met een verhaal over beschadigde messen van zijn schaatsen waar de bondscoach direct zijn twijfels over had.
“Ik weet nu nog niet helemaal wat me overkwam, daar moet ik de beelden voor terugzien, maar na mijn eerste val belandde ik in de kussens met een mes, want ik zag dat er een snee in de boarding was ontstaan. Vervolgens merkte ik dat m’n materiaal niet meer klopte, wat bleek bij mijn tweede crash. Daarop besloten we onderling dat ik niet meer in de race zou komen. Enorm balen voor mij, maar gelukkig zetten de drie andere jongens het recht. Was dat niet gelukt, dan zou dit een heel zure dag zijn geworden voor mij. We hadden en hebben namelijk het plan met deze ploeg de Europese relaytitel te grijpen. Als ik dat nou op deze manier zou hebben verknald, zou dat niet zo heel prettig zijn geweest….”, besloot de Fries.
Eind goed, al goed. Slechts Zoë Deltrap liep, zoals Kerstholt het aardig omschreef, ‘tegen de lamp in de 'voorbereidende beschietingen'. In de derde voorronde van de 500 meter liet de jongste rijdster van TeamNL zich op knullige wijze verleiden tot een kostbare fout. Opgesloten voor de bocht botste ze aan de binnenkant tegen de Italiaanse Arianna Sighel aan: overduidelijk een overtreding van Deltrap. Het kwam haar op een penalty te staan, waardoor er een kruis kon door de volgende fase van het sprinttoernooi. “Heel dom”, oordeelde de coach, die zich ervan bewust was dat haar vroege eliminatie ook nog consequenties kan hebben voor het EK van volgend jaar. De twee overgebleven Nederlandse atletes op de 500 meter, Michelle Velzeboer en Diede van Oorschot, moeten nu minimaal de top-16 halen, om geen startplaats kwijt te raken.
“Dit was niet slim, zeker in de wetenschap dat ze niet veel kansen krijgt, omdat we in de ploeg veel goede sprintsters kunnen opstellen. Bij het verdelen van de afstanden moet ze maar zien wat er overblijft. De toppers krijgen het gros. Het klinkt een beetje flauw, maar zo leer je het wel. Daar hebben we al uitgebreid over gepraat.”