Marije van der Poel mede-eigenaar van Hoeve Waterrijk

Voor ervaren skeeleraars zijn er twee prachtige skeelertochten uitgezet van 25 en 45 kilometer. Maar ook onervaren en/of jonge skeeleraars kunnen zondag 28 augustus de skeelers onderbinden. Speciaal voor hen heeft de organisatie een tocht van 10 kilometer uitgezet, die net als de lange varianten, dwars door het mooie, groene polderlandschap voert. De organiserende ijsclubs beogen hiermee hun enthousiasme voor de mooie schaats- en skeelersport op een nog breder publiek over te brengen.

Toerfietsers kunnen kiezen uit twee routes van resp. 25 en 45 kilometer. Deze tochten voeren u tot in het hart van het Groene Hart, langs tien van de elf dorpskernen van de gemeente Kaag en Braassem. Voor de wandelaars gaat letterlijk het hek van de dam. U wandelt langs boerenerven en over weilanden en dijken die normaliter niet voor publiek toegankelijk zijn. De drie wandelroutes (ruim 10, ruim 15 en ruim 25 kilometer) brengen u gegarandeerd op andere plaatsen dan vorig jaar.

Alle deelnemers aan de Kaag en Braassem Poldertocht passeren het dorp Rijpwetering, onder andere bekend door zijn vijf monumentale windmolens en Joop Zoetemelk, die hier opgegroeid is. Wandelaars die kiezen voor de langste wandelroute zetten daar – via een kabelpont - voet aan de grond van een heus poldereiland, de Buurterpolder.

U treedt daarmee in de voetsporen van boeren en molenaars die dit unieke eiland al eeuwenlang voor hun bedrijfsactiviteiten gebruiken. De Buurterpolder, ook wel de Bakkers- of Ruygenhouck-polder genoemd, werd gesticht op 29 juni 1652. Het eiland, ongeveer 70 hectare groot, is ontstaan uit veengrond dat in het waterrijke gebied naar boven kwam drijven. De aanleg van dijken rondom het natuurlijk gevormde eiland maakte het geschikt voor gebruik.

U zult ervaren dat het lijkt of de tijd op het eiland stil heeft gestaan. De Buurtermolen en drie kleine buurtschappen steken er lieflijk af tegen de horizon. Groene weilanden, grazende koeien en schapen en een aantal polderslootjes geven het eiland een oer-Hollandse kleur. In deze oase van rust staat hoeve Waterrijk, sinds 1932 eigendom van de familie Van der Poel.

Hoeve Waterrijk geniet landelijke bekendheid door de authentieke Boeren Goudse Oplegkaas die daar door de huidige eigenaren Hugo en Marije van der Poel nog steeds op traditionele wijze gemaakt wordt. Of zoals Marije zegt: ‘het geheim van onze kazen is rauwe melk, houten vaten, linnen kaasdoeken en veel zorg en aandacht.’

De Buurterpolder is slechts een van de unieke plekken die deelnemers aan de Kaag en Braassem Poldertocht kunnen ontdekken. Alle reden om uw agenda op 28 augustus a.s. vrij te houden en deel te nemen aan deze bijzondere tocht.