Ontzag is omgeslagen in enthousiasme om te battlen. “Ik kijk absoluut anders naar de wereldtop. Ghiotto, Bloemen, noem maar op. Nu wil ik van hen winnen, en wanneer je dit niveau hebt, kan dat ook. Dat geloof ik, dat voel ik, meedoen om de medailles is iets dat ik altijd heb gewild.” Was getekend: Chris Huizinga (27), tot voor kort een loyale, nooit verzakende pion in het team van Jac Orie die zich meestal achter de schermen heeft bewogen, in dienst van de betere hardrijders, onder wie Patrick Roest. Het betekent veel, hem op deze zondagmiddag te horen vertellen dat hij graag met die naar Reggeborgh vertrokken maar door fysiek ongemak afwezige crack had gevochten om de snelste tijd op het monsternummer (tien km).
Die is voor Huizinga, net als vrijdagavond op de vijf kilometer, na een gave voorstelling van zijn capaciteiten. Wat heet: zijn toptijd van 12.56,92 is weggevaagd door de 12.43,45 waarmee hij de ‘nooit stoppende’ Jorrit Bergsma (38) ruim achter zich heeft gehouden: 12.49,19. Het geheim? Grinnikend: “Goed eten, een goede vorm, en het helpt uiteraard als je al een lekkere vijf kilometer hebt geschaatst. Dat werkt volgens mij wel door”, luidt de verklaring.
Da’s een erg gemakkelijke veronderstelling. Huizinga geldt als een jongen van de langere opdrachten op de langebaan, maar zijn tien kilometers vóór zijn oude pr eindigden alle ruimschoots in de dertien minuten. Roest, Ted-Jan Bloemen, Davide Ghiotto, voor die kerels is twaalf minuten hun huis, daar wonen ze in. Het is de komende periode zaak voor de Groninger er eveneens een gewoonte van te maken. Hij is al 27, en tegelijkertijd pas van die leeftijd. “Best kans dat ik een laatbloeier ben. Dan wel een die nog tien jaar mee kan.” En dat is heel goed mogelijk, want meer dan voorheen wordt zijn aandacht verlegd naar de vijf en tien kilometer, zijn favoriete onderdelen.
Die keuze lijkt gebaseerd op meer eigen inbreng. Zoals eerder vastgesteld: Huizinga is de voorbije jaren een schakel geweest binnen de formatie van Jumbo die het programma heeft moeten volgen dat maatwerk was voor Sven Kramer en Roest. Door accenten in trainingen te verleggen – mede ingegeven door de matige resultaten van het seizoen 2023-’24 – gedijt hij beter. Aandacht voor techniek, een zomerkamp in Italië vervangen door een extra aantal weken op het ijs: het zijn enkele zaken die de turbo van hem hebben aangeslingerd. “Ik ben geen professor, kan niet precies zeggen wat aan de basis ligt, maar de veranderingen hebben me goed gedaan.” Eind deze maand is duidelijk hoe dicht hij de Ghiotto's op de hielen zit...