Langebaanschaatsers kunnen profiteren van de bochtentechniek van de shorttrackers, inline-skaten past prima in het zomerprogramma van langebaan en de proef om uitgeselecteerde turners om te toveren tot kunstrijders loopt ook al bijna een jaar. Toch gaan we binnenkort een wel heel bijzondere makeover zien.

Switchen tussen disciplines binnen het kunstrijden is niet nieuw. In de vroegere Sovjet-Unie werd je eerst solorijder. Haalde je daar de cut niet, dan werd geprobeerd je tot paarrijder om te vormen en eventueel ging je ijsdansen.

Vaak zien we ook partnerloze paarrijders een tijdje als solorijder aan wedstrijden meedoen en vroeger of later weer een nieuwe sportieve wederhelft vinden. Maar vanuit een totaal andere sport je tot kunstrijder ontwikkelen, dat is uiterst zeldzaam.

Toch heeft de Turkse ex-profvoetballer İlhan Mansız het in zijn hoofd gezet om aan de Olympische Winterspelen in Sotsji mee te doen, als paarrijder voor Turkije, samen met de Slowaakse Olga Beständigova.

Mansız was deel van het succesvolle voetbalelftal dat in 2002 brons won op het WK in Korea en Japan en werd in eigen land op handen gedragen na de 'golden goal' tegen Senegal. Hij leerde pas schaatsen toen hij op 33-jarige leeftijd aan de Turkse versie van 'Sterren dansen op het ijs' meedeed en die won.  


Ilhan Mansiz tijdens het WK voetbal van 2002

Om zich voor Sotsji te plaatsen heeft Mansız maar één kans. Van 25 tot 29 september moet hij bij de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf bij de eerste vier landen eindigen die nog niet gekwalificeerd zijn.

Misschien helpt het dat Oberstdorf de laatste jaren een soort thuishaven is geworden voor de inmiddels 37-jarige Turk, want hij traint er met Beständigova geregeld. Toen ik ze tijdens een training in 2010 bezig zag, daar in de Beierse Alpen, was het nog niet meer dan gekrabbel en een dansliftje. Maar laatst zag ik een video waarin Mansız echt alle noodzakelijke paarrij-elementen beheerst. Een Turks paarrijpaar is er sowieso nog nooit geweest, dus Beständigova/Mansız schrijven in elk geval historie.

Karen Venhuizen en ik hebben het de laatste maanden veel gehad over vernieuwing in de sport, en over 'out of the box' denken. Daarom ben ik heel blij dat İlhan Mansız heeft doorgezet en ik ben nu al nieuwsgierig wat het paar gaat laten zien. Zou hij gaan dribbelen in de kür? Of een nieuw soort lift doen? Misschien dat zijn voorbeeld ook andere topsporters inspireert het eens over een totaal andere boeg te gooien en krijgen we onze zo gewenste vernieuwing wel op een presenteerblaadje...

Jeroen Prins is ISU-jurylid, ISU-scheidsrechter, ISU Technisch Controller bij het solorijden en paarrijden en commentator bij Eurosport.