Kunstrij-journaliste Tatjana Flade legt een aantal oorzaken uit: "Bij de junioren zie je altijd veel wisselingen van partners omdat beiden in ontwikkeling zijn en je eerste partner vaak uiteindelijk niet het beste past. Bij de senioren zijn de veranderingen vooral na de Winterspelen omdat de nieuwe partnership dan de gehele cyclus van vier jaar de tijd heeft zich op de volgende Spelen voor te bereiden".
Het Duitse paarrijduo Aljona Sawczenko (30) en Robin Szolkowy (35) behaalde teleurstellend brons op de Spelen en ging na Sotsji uit elkaar. Het was duidelijk dat Robin over vier jaar echt te oud zou zijn voor een nieuwe gooi naar olympisch goud. Maar Aljona is inmiddels aan de slag gegaan met een nieuwe partner, de 25-jarige Fransman Bruno Massot. Het nieuwe paar zal voor Frankrijk gaan starten. Robin Szolkowy zelf zal alleen nog shows rijden en heeft daarvoor de Zwitserse Myriam Leuenberger gestrikt.
Soms is leeftijd van een van de partners oorzaak voor beëindiging van de partnership, vaker botert het gewoon niet lekker tussen de partners. Hoe sympathiek Stefania Berton (24) en Ondrej Hotarek (30) als paarrijpaar ook overkwamen, achter de schermen waren er veel ruzies en slechts met tweecomponentenlijm hield de Italiaanse bond het paar nog tot Sotsji bij elkaar. Nu gaat de Tsjech van origine het proberen met de sterkere solorijdster Valentina Marchei (28), die echter nog geen paarrijervaring heeft.
Een andere prominente kunstrijder zonder paarrijervaring is de tweevoudig winnaar van de Challenge Cup in Den Haag. Joubert, met 30 ook al enigszins op leeftijd, zag in dat er bij het solorijden weinig meer te halen viel en gaat het met de vijf jaar jongere Russin Katerina Gerboldt nu in het paarrijden proberen.
Andere nieuwe partnerships bij het paarrijden zijn Ljubov Ilyushechkina (RUS) / Dylan Moscovitch (CAN), Marissa Castelli (USA) / Mervin Tran (CAN), Natalia Zabijako (EST) / Yuri Larionov (RUS), Vera Bazarova / Andrej Deputat (beiden RUS) en Kristen Moore-Towers / Michael Marinaro (CAN).
Bij sommige duo’s is wel de vraag: voor welk land gaan ze starten en per wanneer? Om voor een ander land uit te komen is een officiële release nodig die voor 1 juli bij de ISU moest worden aangevraagd. Er is sprake van een wachttijd, die voor ISU kampioenschappen op kan lopen tot twee jaar.
Flade tot besluit: "Voor internationale wedstrijden is de wachttijd slechts een jaar. Het is een behoorlijke gok om van land te wisselen dus je moet wel echt zeker van je nieuwe partner zijn. Succes is pas meetbaar op de wedstrijden".
Jeroen Prins is ISU-jurylid, ISU-scheidsrechter, ISU Technisch Controller bij het solorijden en paarrijden en commentator bij Eurosport.