Van de sfeer van de Olympische Spelen naar Hollandse bodem. Back to business en tussen alle huldigingen en mediaverzoeken door voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen van komend weekend. Een kampioenschap dat voor de allrounders naast de titel van Nederlands kampioen ook nog een startbewijs voor de Essent ISU WK Allround op 22 en 23 maart in Thialf Heerenveen oplevert.

En normaal gesproken, zonder calamiteiten, ook voor de nummers twee. De rijders welke sowieso mogen starten zijn Europees kampioenen Jan Blokhuijsen en Ireen Wüst, ook Koen Verweij en Yvonne Nauta mogen straks in Heerenveen aantreden.

Voor de sprinters is er alleen de titel. Maar wat voor een? Nederlands kampioen Sprint worden in het Olympisch Stadion? Hoeveel kansen als schaatser krijg je hiervoor? Dat zullen wij nooit weten, maar dit jaar kan het. Het gaat een bijzonder weekend worden. Een schaatskampioenschap in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Met wedstrijden welke deels in het donker verreden zullen worden en dan ook nog live op tv, op primetime bij de NOS.

Grote complimenten voor de initiatiefnemers, House of Sports en Patrick Wouters en Rintje Ritsma in het bijzonder. Want om in deze tijden zo'n groots project neer te zetten getuigt van lef. En naast lef, ook visie. Want ik ben er geweest en ik kan zeggen dat er een mooi en ambitieus geheel is neergezet. Zo goed, dat het flink druk is op de ijsbaan, bijna te druk. Je kan dit als negatief ervaren, ik zie het vooral positief.

Want dit betekent dat het een succes is. Ik schat dan ook in dat veel mensen die normaal niet op de ijsbaan komen dit als een kans zien om weer eens ouderwets het ijs op te gaan. Mensen die wel op natuurijs schaatsen, maar de gang naar het kunstijs nooit eerder maakten. En die binden nu wel hun schaatsen op het olympisch ijs onder.

Mooi is ook de samenwerking tussen de Jaap Eden IJsbaan en De Coolste Baan van Nederland, zoals de ijsbaan heet. De Jaap Eden merkt dat het nu iets minder bezoekers heeft dan normaal, maar ook daar ziet men in dat het een investering is in de schaatssport, welke op termijn ook weer de vruchten afwerpt voor de Jaap Eden. Want het totaal aantal schaatsers op kunstijs in de regio Amsterdam is de laatste weken zeker gegroeid.

Wellicht dat de schaatssuccessen in Sotsji hier een rol in spelen, maar zeker ook de unieke kans om te schaatsen in het OS en ondertussen de sporten in Sochi op grote schermen te volgen. Er zijn in ieder geval 'nieuwe' kunstijsschaatsers bij gekomen. En als dat zo blijft heeft Jaap Eden, maar ook de schaatssport gewonnen.

Terug naar de NK. Het zullen unieke wedstrijden worden, met elke dag spektakel. Bijna alle Sotsji-gangers zullen aan de start verschijnen. De sprinters rijden hun toernooi op vrijdag en zaterdag. De allrounders rijden over drie dagen. Waarbij het voor het eerst is dat op de zaterdag het allround programma in tweeën is geknipt.

Dat wil zeggen dat eerder op de middag er al zes paren dames op de 3 kilometer en heren op de 5 kilometer rijden en dat de absolute toppers hun races over de 3 en 5 kilometer in het avond programma afwerken. Op deze wijze kunnen zowel de sprinters hun 500 en 1000 meters rijden en ziet het publiek ook de allroundtop op de langere afstanden. Zou je alles in één aansluitend programma hebben gevoegd, dan werd het tijdschema veel te lang voor het publiek en ook niet meer interessant voor de live televisie.

Het heeft logischerwijs een discussie onder de rijders opgeleverd, maar de keuze om het anders dan anders te doen dit jaar, is er een welke gebaseerd is op kansen en lef. En bijna iedereen roept dat er best wat veranderd mag worden in het schaatsen, nou, dit weekend ga je hier wat van zien!

Ik kan mij er op verheugen. En de schaatsers zeker ook, maar de verandering van locatie komt wel als geroepen. Want eerlijk is eerlijk: om binnen een week weer scherp aan de start te staan voor de NK is niet niks. Maar het publiek gaat hier zeker bij helpen. De sfeer zal ouderwets zijn, met mogelijk invloeden van het weer met wind en regen.

Maar wat vooral gaaf is, is dat het stadion drie dagen lang vol zit. 13.000 tot 15.000 toeschouwers per dag - als dat geen kick geeft. Het zal een mooie stimulans voor de rijders zijn om flink aan de bak te gaan. Want het seizoen is nog niet ten einde. Met nog twee World Cups, (Inzell en de finale in Heerenveen) en het WK Allround in Thialf zijn er nog mooie prijzen te winnen.

Lag het hoogtepunt dit seizoen in de olympische Arena in Sotsji, het vervolg start vrijdag in ons eigen Olympische Stadion in Amsterdam. Het programma is aangepast, maar oude tijden gaan herleven. Het ouderwetse schaatsen in een oud stadion, maar eigenlijk toch in een geheel nieuw jasje. Ik noem het retro-schaatsen.

Jochem Uytdehaage is de olympisch kampioen vijf en tien kilometer van 2002 en actief op Twitter.