Gerard van Velde

"Ik had van te voren niet verwacht dat hier zoveel mensen op af zouden komen", verklaarde voormalig Olympisch kampioen Van Velde na afloop van de extreme downhill schaatswedstrijd. "Zo zie je toch maar weer wat voor een schaatsgek land Nederland is."

Dat er ook tienduizenden toeschouwers op een schaatswedstrijd in Limburg zouden afkomen, had van te voren niemand verwacht. De toeloop was zo groot dat de organisatie het park op de Cauberg noodgedwongen dicht moest doen en ongeveer tiendduizend belangstellende in Valkenburg zelf op een scherm naar de wedstrijd moesten kijken.

"Het is een hele 'happening'", beschrijft Van Velde het tafereel. "Ongelooflijk dat er zoveel mensen op een relatief onbekende sport afkomen." In het park waar de eerste Nederlandse editie van de Crashed Ice werd georganiseerd stonden meer dan 24.000 mensen.

"Dit zie je in Thialf niet", was het eerste dat Annamarie Thomas wist uit te brengen. "Natuurlijk hoeft er hier geen entree te worden betaald, maar toch. Ik hoorde dat er in Valkenburg zelf ook nog eens duizenden stonden."

De voormalige middenlangeafstandsspecialiste, die in het verleden ook al eens de kunstschaatsen onderbond, ziet een toekomst voor de sport in Nederland. Ook commercieel. "Ik had hier dit hele pak wel vol kunnen plakken met logo's."

Of zij zelf in de toekomst nog van de ijsbaan afstort, wist ze niet. "Ik heb na mijn schaatscarrière ook aan kunstrijden gedaan. Nu dit achter me ligt, kan ik tenminste zeggen dat ik alles gedaan heb."

De vier oud-schaatsers werkten op de Cauberg een onderlinge competitie af. Voormalig allroundkampioen Rintje Ritsma bleef de gehele rit op de been en wist daarmee zijn voormalige collega's af te troeven.

"Dit was een geweldige ervaring", beschreef de winnaar zijn optreden na afloop. "Als je bovenaan die baan staat en de lichten en de muziek gaan aan, dan wordt je bloednerveus. Dat maakt het echt niet makkelijker."

Ritsma wilde de Crashed Ice niet vergelijken met een gemiddeld weekeinde in schaatstempel Thialf. Toch denkt hij dat ook het langebaanschaatsen lering kan trekken uit het evenement van Red Bull.

"Dit heeft veel meer spektakel en dat mag bij ons ook wel eens anders. Meer een show tijdens de dweilpauzes bijvoorbeeld. Ruil zo'n orkestje eens in voor een DJ. Maar de schaatswereld heeft te kampen met de starre jongens van de ISU. Dat is een stugge organisatie die niet echt voor verandering is."

Daarbij noemt de Fries het afscheid in Thialf van Marianne Timmer als voorbeeld. "Dat was echt veel te karig, maar we mochten gewoon niet meer doen. Als je kijkt hoe het er hieraan toegaat. Dat is wel even iets anders."