"Het is hard werken, maar ik geniet van elke uitdaging”, steekt de achttienjarige sprinter uit Bergambacht meteen van wal. Hij traint met het talententeam op de Uithof in Den Haag. Naast zijn intensieve trainingsschema volgt hij de hbo-studie ondernemerschap en heeft Van Zwienen zijn eigen marketingbedrijf. De ondernemersgeest komt niet uit de lucht vallen. “Mijn moeder heeft een zorgboerderij en mijn vader is boomchirurg; hij heeft een eigen bedrijf in snoeien en rooien van bomen. Het ondernemen zit in mijn bloed", aldus Van Zwienen.

Hoewel de sport voor de explosieve schaatser de hoogste prioriteit heeft, blijft hij ook gefocust op zijn eigen bedrijf. Met compagnon Pim Stuij – toevallig ook schaatser die flink aan de weg timmert op het ijs - helpt hij ondernemers groeien via online marketing. Dit begon toen Daan zijn ouders hielp met hun website. Hij bleek er talent voor te hebben. Schaatsvriend Stuij werkte bij een marketingbureau, inspireerde hem om die kennis breder in te zetten en zo ontstond hun eigen bedrijf.

"Het is een pittige combinatie," geeft Daan toe. "Soms zou ik meer tijd in mijn onderneming willen stoppen, maar de sport staat voor mij op één. Ondernemen kan ik ook nog als ik vijfendertig ben. Schaatsen doe je op topniveau als je jong bent." Toch kan hij het leven naast het ijs niet volledig loslaten: "We vinden het leuk om bedrijven te helpen en andere mensen te ontmoeten."

Een gemiddelde week voor Daan is allesbehalve rustig. Hij traint tien keer per week, volgt zijn studie en runt daarnaast zijn bedrijf. "In de winter heb ik op maandag mijn rustdag. Die gebruik ik om bij te komen en aan mijn studie en bedrijf te werken. Op dinsdag sta ik al vroeg op het ijs, daarna naar school en 's middags een kracht-, fiets- of looptraining. De rest van de week is een herhaling van dit schema, met in het weekend vaak wedstrijden en momenten om bij te komen."

Daan van Zwienen op kop tijdens een ijstraining
Een gemiddelde week voor Daan van Zwienen is allesbehalve rustig. Hij traint tien keer per week, volgt zijn studie en runt daarnaast zijn eigen bedrijf. | Foto: Hanneke Mennens

Het is duidelijk dat Daan goed georganiseerd moet zijn om dit allemaal te kunnen bolwerken. "Ik plan mijn dagen heel precies in, zodat ik weet wat er moet gebeuren. Slaap is daarbij heel belangrijk. Zonder voldoende rust in te bouwen, hou je dit niet vol."

De studie ondernemerschap die Daan volgt, is een associate degree ; een tweejarige hbo-opleiding. Dit biedt hem de kans om praktijkgericht te leren en tegelijkertijd zijn bedrijf te laten groeien. "Het is minder theoretisch dan een bachelor; dat past goed bij me. Tijdens mijn studie wil ik vooral bezig zijn met mijn bedrijf en de praktijk, en niet te veel met lezen en studeren," legt hij uit. "Het is fijn dat ik mijn onderneming kan combineren met mijn studie, zodat ik beide kan doen naast het schaatsen. Daarnaast ben ik mijn sponsor Compass van Wim Schoonderwoerd enorm dankbaar voor de steun bij het bereiken van mijn doelen.”

Het afronden van zijn bachelor is een belangrijk ijkpunt, maar de duizendpoot kijkt verder dan dat. "Ik wil eerst succes behalen in het schaatsen en daarna met mijn bedrijf. De opleiding is een middel om later mogelijk serieuzer genomen te worden als ondernemer."

Daans drukke schema betekent dat hij soms minder tijd heeft voor familie en vrienden. "Je moet de tijd maken. Mijn vrienden van het schaatsen zie ik vaak tijdens de trainingen op de fiets of op de ijsbaan. Met vrienden van de middelbare school is het contact wat verwaterd, omdat ik het zo druk heb."

Hij legt uit dat niet iedereen begrijpt hoe druk het is. "Veel mensen hebben niet de mindset van constant presteren en bezig zijn met het maximale uit jezelf halen. Ik probeer hen er zoveel mogelijk in te betrekken, maar ze zullen het nooit volledig begrijpen. Dat hoeft ook niet. Ik geniet op andere manieren, zoals van het trainen en mijn doelen nastreven."

Daan van Zwienen in actie
Daan van Zwienen: "Veel mensen hebben niet de mindset van constant presteren en bezig zijn met het maximale uit jezelf halen." | Foto: Hanneke Mennens

Van het ondernemen heeft Daan veel geleerd, zowel over het bedrijfsleven als over zichzelf. Eén van de belangrijkste lessen die hij heeft opgedaan, is dat je je moet focussen op de essentie: "In plaats van je druk te maken over randzaken, moet je ervoor zorgen dat je bedrijf draait en dat je je financiën op orde hebt." Deze basisprincipes heeft hij opgedaan door ervaring en het maken van fouten. "Je kunt me alles vertellen, maar ik moet het zelf meemaken om de echte lessen eruit te halen."

Daan ziet een duidelijke parallel tussen schaatsen en ondernemen. "In beide gevallen gaat het om het maximale uit jezelf halen, elke dag opnieuw. Topsport draait om discipline, doorzettingsvermogen en focus, en dat zijn dezelfde kwaliteiten die je nodig hebt als ondernemer. Op termijn wil ik graag een product op de markt brengen, iets waar ik nu al ideeën over heb. Maar dat is voor de toekomst. Voor nu ligt de focus op het schaatsen."

NK Clubs

Zaterdag vindt de zesde editie van het NK Clubs plaats in Thialf. Daan van Zwienen zal hier met veel enthousiasme aan de start verschijnen voor zijn club De Lekstreek. Hij rijdt de 1000 meter. “Ik vind het mooi om met mijn oude clubgenoten een dag samen te kunnen strijden om de winst. Je komt er veel bekenden tegen, die door de jaren heen naar andere ploegen zijn overgestapt. Bovendien vind ik het gaaf om met bijvoorbeeld Patrick Roest en Hein Otterspeer aan de start te staan.”

Hoe schat Van Zwienen de kansen in voor zijn ijsclub? “We maken met de Lekstreek zeker kans, maar ik betwijfel of we op kunnen tegen Hardrijdersclub Heerenveen (HCH) met al hun ‘geïmporteerde’ schaatsers… Ik denk overigens dat ik hiermee geen vrienden maak”, klinkt het lachend. “We zullen zien wat het wordt; ik heb er zin in.”