Je hebt een naar jouw maatstaven teleurstellend seizoen achter de rug. Hoe gaat het met je?
"Goed, ik voel me sterk. Gelukkig ook een stuk beter dan vorig jaar, dat is dus een mooie vooruitgang. Ik ben ook goed door de Amerikaanse trials gekomen."

Je traint al jaren individueel en niet met de rest van het Amerikaanse team. Wat is het voordeel daarvan?
"Ik weet niet of het een voor- of een nadeel is. Ik denk dat het gewoon een persoonlijke voorkeur is. Ik ben er gewend aan geraakt. Vroeger, toen ik in Canada trainde, kon ik een beroep doen op heel veel faciliteiten. Daar werd ik echt afhankelijk van."

"Maar toen de Canadezen in de aanloop naar de Spelen van Vancouver het 'Own the podium'-programma begonnen, raakte ik dat allemaal kwijt. Ik werd een beetje aan mijn lot overgelaten en moest alles zelf uitzoeken. Sindsdien heb ik zoiets van: ik moet het op het ijs ook zelf doen zonder enige hulp, dus kan ik al het werk in de voorbereiding net zo goed ook gewoon zelf doen."

Je bent tweevoudig olympisch kampioen op de kilometer. Wie worden straks jouw grootste uitdagers?
"Op die vraag wil ik geen antwoord geven. Ik wil mijn concurrentie namelijk geen gezicht geven. Op elke willekeurige dag kan elke willekeurige schaatser namelijk winnen. Zodra je de focus legt op een enkele, of meerdere tegenstanders, zal je zien dat er opeens een ander opstaat die wint."

"Iedere olympiër heeft de potentie om het goud te winnen. Ik hoop alleen dat op die willekeurige dag de beste atleet wint en dat ik straks die beste atleet ben natuurlijk."

Los van het individu, hoe kijk jij tegen de Nederlandse ploeg als geheel aan?
"Nederland is altijd sterk, dat is gewoon een gegeven. Het is jullie nationale sport. Jullie houden evenveel van schaatsen als van fietsen en voetbal. Nederland zal daarom altijd met een sterke ploeg naar de Winterspelen komen. En Nederland zal daar altijd het hoogste niveau laten zien."

"Maar het is mijn taak om me niet te veel te focussen op hen. Ik moet me focussen op de dingen waarvoor ik hier ben. Dat is om zo goed mogelijk te presteren."

Een enigszins weinig respectvolle vraag, maar jij behoort hier samen met Mark Tuitert en Stefan Groothuis tot 'de oudjes'. Merk jij dat er een volgende generatie op jouw troon aast?
"Ha, daar maak ik me helemaal niet druk om! Ik ben dan misschien wel 31 jaar oud, in mijn hart ben ik nog steeds een vijftienjarige. Ik schaats ook nog steeds op de toppen van mijn kunnen en ik heb het gevoel dat ik dat nog wel een aantal jaartjes volhoud, mocht ik dat willen."

"Maar we hebben ook wat jongere jongens in het Amerikaanse team en ik merk wel dat zij wat meer door het dorp heen rennen op zoek naar vermaak dan ik. Ik was zelf ook wel wat drukker toen ik hun leeftijd had en voor het eerst op de Spelen was denk ik. Tegenwoordig train, eet en slaap ik alleen nog maar."

Dus jij hebt alles wat je nodig hebt in het dorp?
"Het dorp is ontzettend cool en het eten is ook goed. De McDonald's is een paar dagen geleden open gegaan. Dat is echt geweldig! Gewoon wat leuk, lekker Amerikaans eten. Geen klachten van mijn kant." 

Sorry, zijn McDonald's en een topprestatie te combineren?
"Tja... ik eet er natuurlijk niet élke dag. Gewoon af en toe...Het probleem is, soms ben ik het gewoon zat om al dat buitenlandse spul te moeten eten. Dan is het fijn om iets te eten dat van thuis komt. Ik ben opgegroeid met McDonald's en ik word hopelijk, al McDonald's etende, een oude man. Trouwens. Usain Bolt at daar elke dag. En hij heeft het geloof ik best goed gedaan."

Bolt hield het echter bij de kipnuggets. Hoe ziet jouw bestelling eruit?
"Ik heb ook zeker de nuggets. En de friet. De nuggets en de friet zijn goed voor nu en de hamburgers mogen weer na de wedstrijden."

Want je bent hier om olympische historie te schrijven.
"Als ik goed genoeg schaats zou dat kunnen. Natuurlijk zou ik blij zijn met die derde gouden medaille. Maar het wordt een zware opgave. Het was al moeilijk genoeg om die eerste te winnen en ik was gelukkig genoeg om ook die tweede keer olympisch kampioen te worden op de kilometer. We zullen zien of een derde keer ook lukt."

Dat is nog nooit iemand gelukt.
"Voor alles moet een eerste keer zijn."