1.09,24. Tijdens het Daikin NK Afstanden zou deze tijd de zevende plek op de 1.000 meter hebben opgeleverd, tussen Wesly Dijs en Tijmen Snel in. Bij lange na niet genoeg voor een WK-ticket. Tijdens de vijfde wereldbeker waren de omstandigheden zo zwaar, dat die 1.09,24 van Hein Otterspeer de snelste 1000 meter van de A-groep bleek te zijn. Voor het eerst sinds 2019 wist geen enkele schaatser onder de 1.09 te blijven. Destijds was het Thomas Krol die met 1.09,001 in Minsk als eerste finishte.

Otterspeer zelf vergeleek bij de NOS de ijsvloer met natuurijs. “Ik ben nog nooit op de Weissensee geweest, maar dit zou er wel op kunnen lijken. Het golft enorm. Als je niet goed timet, maak je zo een misslag. Het was echt werken, maar ik moest roeien met de riemen die ik had,” aldus de leider van het wereldbekerklassement.

Foto: BSR AGENCY

Bijna alle leden van Jumbo-Visma meldden zich af voor het internationale treffen in Tomaszów Mazowiecki. Zij verkozen het glij-ijs van Thialf boven werkijs in Polen. Hoewel er eerst commentaar was op het gebrek aan wedstrijden in januari, is er nu in februari een extra trainingsblok ingelast. De rijders van Reggeborgh kozen ervoor om wel hun benen te testen op weg naar het WK, net als onder meer Marijke Groenewoud. Want de World Cup in Polen kan immers een bepalend puzzelstukje zijn voor de hoofdprijzen van maart.

Zo gelden deze World Cups als kwalificatiemomenten voor het WK Afstanden. Voor veel buitenlandse schaatsers is het de laatste strohalm, alles of niets. Op bijna alle onderdelen zit Nederland al aan de goede kant van de streep, maar op de mass start bij de mannen is bondscoach Rintje Ritsma nog niet verzekerd van twee startplekken. Bart Hoolwerf heeft zich gevestigd in de top-24, Louis Hollaar en Jorrit Bergsma zitten in de gevarenzone. Bij afwezigheid van de ervaren mass startschaatser werd Hollaar naar voren geschoven om zoveel mogelijk punten bijeen te sprokkelen.

Met name in de halve finale moest de middellangeafstandsspecialist presteren om de eindstrijd te mogen rijden en zo twee keer de punten op te kunnen rapen. Door zich te bemoeien met twee tussensprints, slaagde Hollaar in die missie. Vervolgens liet hij zich ook in de finale van voren zien bij de tussensprints en eindigde hij op de vijfde stek. In het wereldbekerklassement is hij geklommen naar plaats negentien, waarmee het tweede WK-ticket nog geen zekerheid is, maar wel steeds dichterbij komt. Volgend weekend kan deze definitief over de streep getrokken worden. Overigens heeft Hollaar Nederland een grote dienst bewezen, maar met Bart Hoolwerf en Jorrit Bergsma is hij zelf allerminst zeker van een startbewijs op de mass start. Rintje Ritsma zal de uitverkorene(n) kiezen. 

Foto: BSR AGENCY

Verschillende schaatsers stonden aan het vertrek van de vijfde wereldbeker om vertrouwen te tanken. Marijke Groenewoud heeft haar hele tank vol gegooid, want naast haar eerste individuele zege op zaterdag, ontving ze zondag wederom de gouden medaille. Waar Groenewoud op de mass start vaak de luxeknecht is van Irene Schouten, was zij in Polen de kopvrouw. Debutante op dit teamonderdeel en ploeggenote bij Albert Heijn Zaanlander Elisa Dul dichtte de gaatjes, deelde een speldenprikje uit en trok de sprint perfect aan voor Groenewoud. De Hallumse verschool zich lange tijd achter de rug van haar grootste concurrente Ivanie Blondin en snelde haar in het laatste rechte stuk met gemak voorbij. 

Foto: BSR AGENCY

Toch bracht de driedaagse niet voor alle Nederlanders het goede gevoel. Patrick Roest verloor zijn ongeslagen status op de vijf kilometer in de wereldbeker, Bart Hoolwerf verslikte zich in de eindsprint van de mass start en Femke Kok had na een mispeer op de 500 meter ook moeite met de dubbele afstand. Misschien niet de resultaten waar de rijders van Reggeborgh op gehoopt hadden, wel een wake-up call op weg naar het WK. De drie zijn nu op scherp gezet en zullen getergd zijn om over tweeënhalve week foutloos te blijven.

Kjeld Nuis en Hein Otterspeer zullen over tien jaar niet meer terugdenken aan hun wereldbekeroverwinning tijdens een niemendalletje in Polen. Voor de giganten is dit een bijvangst op weg naar een groter doel. Echter, voor schaatsers als Lex Dijkstra, Naomi Verkerk en Myrthe de Boer zal het optreden in het tweede weekend van februari er eentje zijn voor in de (virtuele) plakboeken. Zij maakten hun debuut in een World Cup voor senioren. Vooral Verkerk kan met trots terugkijken, zij sloot zowel de 500 als de 1000 meter winnend af in de B-groep.

Foto: BSR AGENCY

Komende week zal duidelijk worden welke debutanten we nog meer in actie zullen zien, want meer afmeldingen liggen in het verschiet. Patrick Roest en Marijke Groenewoud zullen hun koffers al aan het pakken zijn, terwijl Hein Otterspeer graag in Polen blijft om het wereldbekerklassement 1000 meter op zijn naam te schrijven. Voor de rijders van de commerciële ploegen in Nederland zal het zakcentje van het wereldbekerklassement niet de voornaamste reden zijn om de wedstrijd mee te pakken. Maar als je er al bent, kun je die 16.000 dollar als beloning voor de World Cup net zo goed meepakken toch?