Nu de KPN NK Afstanden erop zitten, is echt heel Nederland weer wakker geschud voor het schaatsseizoen. Bert Vegter kan als lid van het Organisatiecomité Thialf terugkijken op een succesvol toernooi. "Ondanks dat iedereen zijn eigen taak heeft en je elk zorgdraagt voor een eigen werkveld binnen het OC, zet je zo’n toernooi gezamenlijk als team neer. Als je dan een enthousiast publiek hebt is een evenement ook voor ons geslaagd."
Wat is jouw rol binnen het OC Thialf?
"Het OC Thialf is, zoals de naam al zegt, het uitvoerend orgaan voor de organisatie van nationale en internationale wedstrijden in Thialf. Mijn functie binnen het OC is de jurycoördinatie. Dat betekent, dat zo’n twee à drie weken voor de wedstrijden een dertigtal juryleden ingedeeld moet worden en daarvan op de hoogte wordt gesteld. Daarbij kijk ik zoveel mogelijk naar de optimale opstelling, waarbij ook de nieuw instromende juryleden ervaring op moeten kunnen doen. Als verlengde daarvan leid ik ook regelmatig juryleden op, om het kennisniveau zo hoog mogelijk te houden. Niet helemaal vrijwillig, maar wel daaraan verwant."
Hoe kom je terecht in zo’n organisatiecomité?
"In 2003 ben ik gevraagd om secretaris van de Bond van IJsclubs van het Gewest Fryslân te worden. Het toewijzen van grote wedstrijden op Thialf gebeurt door de KNSB via het gewest aan het OC. Daarom zit er in het organisatiecomité, naast de bestuursleden van Koninklijke IJsvereniging Thialf en een eventmanager van de KNSB, ook een vertegenwoordiger uit het bestuur van het Gewest Fryslân en ik werd zo’n vijf jaar geleden gevraagd om die functie op mij te nemen. Prima, vond ik, maar dan wilde ik ook een uitvoerende taak hebben."
"Omdat ik bovendien jarenlang actief was als internationaal scheidsrechter en in die rol nationale wedstrijden heb geleid en assistent was bij World Cups, werd mij gevraagd om de functie van jurycoördinator voor de grote toernooien te gaan vervullen. Vrijwilligheid is zeker geen vrijblijvendheid, maar daar kies je dan ook bewust voor. Ik ben vanuit mijn hoedanigheid als OC-lid dan ook rechtstreeks betrokken bij de zes grote toernooien in Thialf die dit seizoen zullen worden georganiseerd, naast mijn taken voor het gewest als secretaris en als opleidingscoördinator."
Is het lastig al die functies te combineren?
"Je gaat op een gegeven moment natuurlijk wel prioriteiten stellen. Je wilt en moet tenslotte ook een bepaalde balans in je leven houden en de passie voor je hobby, die veel tijd vraagt, geen afbreuk laten doen aan je privéleven. Daarom ben ik nu als scheidsrechter minder actief. Mijn werk in het OC en het lesgeven bij opleidingen vind ik bijzonder leuk en krijgt daarom ook een hoge prioriteit. Zo heb ik in het afgelopen jaar Marianne Timmer les mogen geven in de nationale en internationale reglementen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk, dat we in ons Gewest Fryslân professioneel werken, waarbij je vervolgens binnen de KNSB verschillende aspecten op een zakelijke en betrokken wijze kunt bediscussiëren."
"Kortom, de functies die ik vervul lopen redelijk door elkaar en daar moet je, voor een goede invulling van je taak, een duidelijke scheiding in aanbrengen. Momenteel is het de drukste periode van het jaar, omdat naast het werk vanuit het Organisatiecomité Thialf, ook de jaarvergadering goed moet worden voorbereid. In de vakantie heb ik de computer even in de ruststand. Thuisgekomen wachten dan weer 100 à 150 mails op antwoord. Ik ben als vrijwilliger sinds 1986 betrokken bij het schaatsen en ondanks dat in de winter de gehele week wordt opgeslokt door de schaatssport, bevalt me de dubbelrol van scheidsrechter en bestuurder tot dusver echt wel!"
Krijg je veel met dezelfde mensen te maken, of zie je toch ook vaak nieuwe vrijwilligersgezichten?
"Bij de grote toernooien, zowel nationaal als internationaal, kom je vaak dezelfde mensen tegen. Ik zeg vaak dat het wel lijkt alsof er een paar bussen met schaatsers en trainers van plaats naar plaats over de wereld trekken en regelmatig Thialf aandoen. Zo is dat ook met de scheidsrechters en starters voor die toernooien. Om het jurykorps in ons gewest Fryslân op het noodzakelijke hoge peil te houden, is het ook mijn taak als opleidingscoördinator om nieuwe vrijwilligers aan te trekken voor diverse cursussen."
"Meestal leg ik in een persoonlijk contact uit wat de mogelijkheden zijn en of ze het leuk zouden vinden bepaalde cursussen te gaan volgen. Als ik dan vervolgens een of meerdere klassen heb om les aan te geven, wil ik die graag ook een bepaalde toekomst kunnen bieden. Daarom organiseer ik zo nu en dan een herhalingscursus voor de scheidsrechters van ons gewest. Deze week zal ik met een nieuwe klas aan de opleiding tot gewestelijk scheidsrechter beginnen. De schaatssport biedt dan ook veel ruimte voor enthousiaste vrijwilligers, die met een gedegen opleiding hun passie in deze sport kunnen realiseren."
Welke vrijwilliger wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl!