Florent Amodio sloeg op het WK een nieuwe weg in.

Heel vaak krijgen we als kunstrijders de vraag waarom we niet eens wat meer aansprekende muziek gebruiken voor onze kuren. “Waarom geen Britney Spears bijvoorbeeld?” vroeg iemand me ooit. “Dat zou het kunstrijden zoveel leuker maken om naar te kijken!” Buiten het feit dat ik mezelf nog niet op Britney Spears zag schaatsen, is het antwoord simpel: solorijders en paarrijders mogen geen vocale muziek gebruiken.

En daarnaast: je weet van tevoren dat erg moderne muziek je niet in dank wordt afgenomen door de juryleden. Oftewel, je benadeelt jezelf er alleen maar mee, want bonuspunten krijg je dan in ieder geval niet. Dat brengt het aantal geschikte muziekstukken dus behoorlijk terug in aantal.

En hoe vind je dan die muziek waar jij – en je coach, je mederijders, en soms ook de langebaners tijdens de trainingen op het middenterrein van Thialf – bijna een jaar lang naar moeten luisteren? Vroeger zat je hele dagen in de bibliotheek je door alle cd’s heen te werken. Buiten scheen de zon en je zat binnen tussen de stoffige boeken voor te bereiden op de winter.

Tegenwoordig is het met de komst van internet een stuk aangenamer muziek zoeken. Met een laptop en draadloos internet kan dat eventueel zelfs in de zon. YouTube en de long tail brengen je snel op het juiste spoor. Men neme een leuk stuk muziek en met de aangeboden suggesties struin je de digitale muziekbibliotheek af, de vocale stukken ontwijkend.

Of niet. Op het WK sloeg Europees kampioen Florent Amodio een nieuwe weg in, voor het solorijden althans. Amodio had geen boodschap aan de reglementen waarin duidelijk staat vermeld dat vocale muziek niet is toegestaan. Hij gebruikte rustig veertig seconden Black Eyed Peas. Reed hij dezelfde kür op het EK nog zonder tekst, dit keer waren er toch duidelijk lyrics te horen.

Blijkbaar vond de scheidsrechter het geen probleem, want er verschenen geen ‘strafpunten’ op het scorebord. Het spreekwoord zegt dat als er één schaap over de dam is, er meer volgen. Als dit geen staartje krijgt, dan gaat het kunstrijden een nieuw tijdperk tegemoet. De oude muziekdoos hoeft dan in ieder geval niet meer uit de kast.