De Vier van Noord-Holland is geënt op een beproefd concept voor de marathonsport. In het verleden waren er klassementswedstrijden die in duur varieerden van drie tot zes dagen, zoals de Heineken Zesdaagse, de Trachitol Trophy of de Greenery Six. Nieuw in de opzet is de koppeling van topsport met breedtesport, een grote wens van de provincie Noord-Holland en de KNSB. Deze serie marathons over vier dagen speelt zich af op de banen van Alkmaar, Hoorn, Haarlem en Amsterdam voor de rijders van de Topdivisie vrouwen en mannen. Het exacte wedstrijdschema wordt de komende weken bekend.

Naast de schaatsmarathons zal er op de ijsbanen ook een schaatsprogramma zijn voor jeugd en families. De KNSB is samen met de betrokken ijsbanen en verenigingen bezig de invulling van deze activiteiten verder vorm te geven binnen De Vier van Noord-Holland.

De KNSB en de provincie Noord-Holland hebben de intentie om van De Vier van Noord-Holland een jaarlijks terugkerend schaatsspektakel te maken. Jeroen Olthof, gedeputeerde Sport en Sponsoring provincie Noord-Holland: ”Wij zijn ontzettend blij dat de KNSB de handschoen oppakt en een uniek evenement in onze provincie wil organiseren. Noord-Holland is de enige provincie met vier kunstijsbanen van 400 meter. De liefde voor het schaatsen zit een beetje in onze genen. Wij willen dat iedereen kan ervaren dat schaatsen een ontzettend leuke sport is en dat iedereen het kan!”

De Vier van Noord-Holland wordt naast de provincie Noord-Holland mede mogelijk gemaakt door Staatsloterij, Unox en DekaMarkt. Waar de eerste twee bekenden zijn in het schaatsen, is de supermarkt een nieuwe toetreder. DekaMarkt heeft 104 vestigingen in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Flevoland en heeft meerdere vestigingen in de gemeenten waar de marathonwedstrijden plaatshebben. In Alkmaar levert ook het plaatselijke Victoriefonds een bijdrage aan ‘De Vier’.